MATHILDA GÅR PÅ DAGIS

Sista anteckningen hittar du här

Vår lilla tjej har blivit en stor tjej och nu är det dax att säga farväl till 
vardagslivet med mamma och istället vara på dagis på dagarna. 
Vemodigt tycker mamma.... Men det kommer säkert att bli jättebra!

Mathilda kommer att gå på en förskola som är ett föräldrarkooperativ, 
dvs föräldrarna sitter med i styrelsen och hjälper även till en hel del med bla städning. 
Det finns två avdelningar på dagiset, Mathildas avdelning heter Stubinen. 
Där går det barn mellan ett år och sex år. 


Så här ser Mathildas dagis ut

Första dagen på dagis, måndagen den 12:e augusti
Mamma vaknade redan vid kvart över sju då väckarklockan ringde. Medan hon gjorde sig klar så fortsatte jag att sova en stund. Kvart i åtta, precis när mamma tänkte börja väcka mig, vaknade jag av mig själv. Låg och mornade mig lite innan jag hoppade ur sängen. Fick på mig nya blöja och kläder och sen fick jag välling vid frukostbordet. Konstigt den brukar jag ju alltid äta i sängen. Måste vara något särskilt som ska ske idag?! Mamma var visst lite osäker på hur mycket vi skulle hinna med innan vi gick, vi är ju inte vana att gå upp tidigt och dessutom ha en tid att passa. Fast vi hann med riktigt bra och hade till och med gott om tid. 


Här är vi på väg till dagis, jag ser skeptisk ut...

Vi kom till dagis tjugo minuter i nio. Då var det ganska många andra mammor och pappor som var där och lämnade sina barn. Då blev jag lite blyg när det var så många nya ansikten, så jag ville hålla mamma i handen. Min fröken, som heter Ann, kom och välkomnade oss och visade var jag kommer att hänga mina kläder och var jag hade min handduk. Sen så gick vi in i lekrummet där de andra barnen var. Dom stora barnen gick ut och lekte efter en stund och vi som var nya stannade kvar. Vi var sex stycken, en liten flicka som är i min ålder och hennes storasyster ska gå på min avdelning. Sen så var det tre från den andra avdelningen, en tjej som är precis ett år, en kille som är ett år och tre månader och sen en kille som är två och ett halvt år. I början satt jag mest i mammas knä och lekte, men efter en kvart så gick jag in i ett annat rum tillsammans med en fröken. Pratade en himla massa med henne och vi tittade på en massa saker. Efter en stund så gick jag och hämtade mamma för jag ville ju att hon oxå skulle få se alla kul saker. Sen fortsatte jag att gå runt och titta överallt. I bland lämnade jag mamma och gick med fröken, och ibland ville jag att mamma skulle följa med. Dagisfröknarna tyckte att jag var en liten kavat tjej som snackade mycket. Dom var förresten glada för att jag är tjej, det är nästan bara killar annars på dagis.. Vi är inte alls många tjejer, så det blir nog tuffa tag... En timme gick snabbt och det var dax att gå hem. Fast jag ville ju leka lite ute oxå, så vi stannade och gjorde det innan vi gick hem.

Andra dagen på dagis, tisdagen den 13:e augusti
I morse vaknade jag redan klockan sex och började böka. Mamma tyckte att vi skulle sova vidare en stund till, men det tyckte inte jag. Fast när pappa gick till jobbet så la jag mig ändå bredvid mamma och sov en stund till. Vaknade vid kvart i åtta. Fick vällingen i sängen, mycket mysigare än att äta den vid köksbordet. Sen fick jag en macka och lite mjölk samtidigt som mamma åt frukost. Fast mackan smulade jag mest sönder och mjölken hällde jag på mammas byxor. Inte ens det gjorde mamma stressad, bra va?! Hann till och med leka en stund, och gå omkring med mina fina gummistövlar innan det var dax att gå till dagis.

Kom till dagis vid kvart i nio och blev först lite blyg för alla barnen. Men det släppte snart. Vid nio gick dom stora barnen ut och kvar var vi nya. Rätt snabbt struntade jag i mamma och gick in i ett annat rum och tittade lite tillsammans med fröken. Efter en stund inne så gick vi ut och lekte. Jag gungade och åkte rutschbana och tittade på allt kul som fanns att titta på. Fröken plockade lite vinbär till mig oxå, smarrigt. När en timme gått så var det dax att gå hem igen. I morrn ska vi stanna två timmar på dagis.

Tredje dagen på dagis, onsdagen den 14:e augusti
Jag vaknade snorig & trött strax efter sju. Mamma tyckte inte att det kändes helt bra i morse, för jag var så himla trött och satt länge i mammas famn innan det var dax att gå. Var nära att somna... Men vid tjugo i nio gick vi i alla fall. Precis när vi kom in på dagis blev jag blyg igen för de andra barnen och deras föräldrar, men det gick snabbt över. Vi satte oss i lekrummet och dom stora barnen gick ut. Jag ville oxå gå ut, så jag drog med mamma till fönstret hela tiden. Fröken lyckades locka iväg mig och titta på några katter en stund, men sen ville jag visa dom för mamma i stället.

Vi bestämde oss för att gå ut, och det var ju det jag velat hela tiden! Gick omkring lite med fröken, åkte lite rutschkana och gick omkring och skrotade. Höll lite koll på att mamma satt kvar på bänken. Efter en stund så sa mamma att hon skulle gå in en stund, och det fick hon väl göra. Jag hade ju annat att titta på. Mamma var väl inne i kanske tio minuter när jag kom på att hon inte satt kvar, då blev jag jättelessen. Fröken tog mig och gick in till mamma. Väl i mammas famn gav jag mamma en blick som sa; "Varför gick du in och lämnade du mig ute mamma?!" (Kändes tungt i mammas hjärta...). Efter en stunds mys i soffan med mamma så gick vi ut igen. Efter ytterligare en stund så gick jag med fröken och plockade vinbär. Smaskigt! Då glömde jag bort mamma, så när mamma kom och sa att hon skulle in igen så brydde jag mig inte. Mamma gick in och var inne i tio minuter när en annan fröken kom och sa till mamma att det var dax att gå ut till en glad tjej. Den glada tjejen var såklart jag, och ännu gladare blev jag när mamma kom ut. Gav mamma en härlig kram och berättade för henne hur mycket goda vinbär jag ätit. När vi kramats färdigt så var det dax att gå hem. Vinkade glatt hej då till fröken och de andra barnen.

Fjärde dagen på dagis, torsdagen den 14:e augusti
Sov lite halvdåligt på morgonkvisten och var rätt trött då det var dax att kliva upp. Fick på mig ny blöja och kläder och sen satte jag mig i soffan och väntade på att mamma skulle komma med en vällingflaska. Den slukade jag fort och sen hann vi busa och mysa en bra stund innan det var dax att gå. Skönt! Mamma har ju varit så orolig för att vi skulle behöva stressa på morgnarna, men det verkar gå bra! Strax efter halv nio gick vi i sakta takt hemifrån. I dag kom jag inte så långt in på dagis, utan fastnade vid handfaten och ville inte gå därifrån. Det är ju så kul med låga handfat! Till slut fick mamma bära in mig till lekrummet där dom andra barnen var. Var inne i lekrummet en stund men sen tröttnade jag och gick in i ett annat rum. Fröken Ann följde efter. Mamma satt kvar och undrade vad jag gjorde, men hon kunde hålla sig från att komma ut. Efter ca en kvart gick jag ut till mamma och gav henne en teckning jag ritat! Mamma blev jätteglad, nu fick hon min första dagisteckning!! Så här fin var den:

Jag tog med mamma ut i köket, för jag ville rita mera. Så mamma och fröken följde med och satt och pratade lite en stund. Sen ville jag gå in i ett annat rum, så fröken följde mig dit. Sen skulle mamma tydligen på ett möte med föreståndaren, så då gick jag och Ann ut. Mamma lurades lite och låtsades att hon skulle gå hem, så vi fick vinka hej då så som vi kommer att göra sen. Jag satt uppe i Ann's famn och mamma kramade om mig. Ville gå över till mamma, men släppte mamma utan problem och vinkade glatt hej då. Mamma fick tårar i ögonen. Jag blev lite lessen när mamma gått, men det gick över efter en stund. Sen blev jag lite lessen igen, men även det gick över. Mamma var borta en timme och det gick jättebra! När mamma kom tillbaka så stod jag vid handfatet och lekte med vattnet, så jag brydde mig knappt om mamma! Blev nästan arg när mamma satte mig i vagnen och gick hem. Jag var jättetrött och somnade nästan direkt när vi kom hem, orkade inte ens äta lunch innan... 

Mamma tyckte att mötet var jättebra! Dagiset låter jättebra och mamma känner att hon valt helt rätt! Bra va?! I morrn ska jag stanna och äta lunch. Kassler tror jag det var, och sen får man alltid glass på fredagarna... Mums!

Femte dagen på dagis, fredagen den 16:e augusti
I morse var jag trött... Måste somna tidigare om jag ska orka med dagis.... När vi kom till dagis strax innan nio så gick jag direkt in i lekrummet och kikade lite. Fast när fröken Ann kom så började jag ana oråd och ville ha mamma nära hela tiden. Följde ändå med Ann ut i matrummet en stund och satt och ritade (eller åt kritor rättare sagt...) en stund. Vid halv tio så sa mamma Hej Då till mig. Jag vinkade lite grann, men sen fortsatte jag med det jag höll på med. Mamma tog på sig skorna och var på väg att gå, och då förstod jag att hon var på väg hem. Så då blev jag lessen, men mamma gick ändå. Mamma gick hem och det kändes helkonstigt för henne. Hon började att gråta när hon kom hem... 

När klockan sen var kvart över elva så kunde inte mamma hålla sig längre, då gick hon till dagis i rask takt. Först när hon kom till dagis så trodde hon att jag sov, för jag satt helt utslagen i frökens famn och pillade på hennes öra. Men jag sov bara nästan, för när fröken sa att mamma kom och jag såg henne så började jag att störtgråta igen. Det var som att allt lesset kom ur mig när jag såg mamma igen. Fröken berättade att det hade gått bra, fast jag hade varit lite lessen ett par gånger. Jag var så trött, så fröken gick in med mig och läste lite bok innan maten. Att äta gick bra, jag åt tre potatisar och en stor bit kassler. Fröken lät imponerad! Efter maten var jag helt slut, så jag var nära att somna i frökens famn. Men då kom ju mamma....

Efter att ha gråtit ut hos mamma en stund så sa vi hej då och gick hem. Då ville mamma sätta mig i vagnen, men det fick hon inte. Hon fick minsann bära mig hem. Väl hemma somnade jag som en stock.

Dagisdagen blev lite jobbig för både mig och mamma, men vi får hoppas på att det blir bättre!

Sjätte dagen på dagis, måndagen den 19:e augusti
Jag fortsätter att sova dåligt och är inte alls utvilad då det är dax att gå till dagis. Jobbigt tycker mamma & pappa! Dom vet inte alls hur dom ska göra för att få mig sova mer sammanhängande?!

Gick i alla fall till dagis strax efter halv nio och jag var skeptisk.. Ville inte släppa mammas hand alls. Vi hade samling med sång & gitarr spel idag. Det var kul, men jag var lite blyg och stod bakom mammas rygg och dansade. Vid halv tio var det dax för mamma att gå, men det ville jag inte alls. Jag började gråta, men mamma gick ändå.. Det kändes fruktansvärt för mamma, och hon började gråta då hon kom utanför grinden. Jobbigt!

Tjugo över elva kom mamma och hämtade mig. Då hörde hon på lång väg hur jag grät.. Jag var jättetrött och lessen. Slängde mig i mammas famn och fortsatte att gråta! Fröken berättade för mamma att jag varit lessen en stund efter att mamma hade gått. Men efter en stund hade det gått över. Vi var ute en stund, men sen blev jag lessen och då gick vi in. Inne läste vi lite i mina böcker och sen var det några andra barn inne oxå som jag hade busat och skrattat tillsammans med. Sen när det var dax för lunch så hade jag blivit lessen igen. Hade inte fått i mig så där jättemycket mat. Sen grät jag som sagt när mamma hämtade mig... Usch vad jobbigt det är! 

I morrn ska jag sova på dagis... Undrar hur det ska gå!

Sjunde dagen på dagis, tisdagen den 20:e augusti
Sov kanonbra i natt, från 19:20 till 07:20, var bara vaken kort vid två tillfällen. Var pigg och utvilad då jag kom till dagis. Vi hade samling med sång och det var kul, fast jag höll mig till mamma och ville inte släppa taget. Efter samlingen satte vi oss in till Ann och då började jag bli misstänksam. Mamma var nog på väg att gå igen. Vi gick till dörren för att vinka och jagblev jättelessen. Det var nog jobbigt för mamma att lämna över mig till Ann då jag grät. Gråten gick över rätt fort och vi gick ut. Gick runt med Ann, men jag var lite butter och deppad tills jag fick gunga. Jag var rätt glad hela tiden och vid elva gick vi in och åt. Åt inte så mycket (blodpudding) så när jag var klar så släppte fröken ner mig på golvet så att jag inte skulle bli lessen. Mamma kom och hämtade mig efter maten, fröken ville att vi skulle vänta ett par dar till innan jag sover där. När mamma kom såg hon en glad tjej svischa förbi i hallen och gissa om mamma blev glad då! En lyckad dag på dagis! Blev lessen precis då vi skulle gå hem, för då trodde jag att mamma skulle lämna mig igen... 

Åttonde dagen på dagis, onsdagen den 21:a augusti
I natt sov jag ganska bra, fast jag var vaken lite emellanåt. Blev lite lessen direkt när vi kom till dagis. Är misstänksam mot stället... Mamma satt med en stund, men hade bestämt sig för att lämna mig innan samlingen i dag. Blev lessen så fort fröken visade sig. Vi gick ut och skulle vinka till mamma, men jag bara grät. Inte kul tyckte mamma, men det var bara för henne att gå ändå.

Även idag fick mamma hämta en glad tjej! I dag gick det toppenbra, jag har lekt och skrattat och varit glad hela tiden! Till lunch fick vi fiskpudding, och det var inte så gott, så jag fick korv i stället. När mamma kom satt jag i frökens famn och åt päron. Blev glad och hoppade ner när mamma kom. Mamma stannade och pratade med fröken för länge, så jag blev orolig att mamma skulle gå igen så jag började att gråta. Mamma fick bära mig hem.. I morrn ska vi göra ett försök med sovning... Spännande!

Nionde dagen på dagis, torsdagen den 22:a augusti
I morse blev jag lessen redan då jag kom till dagis. Var rädd att mamma skulle lämna mig direkt. Men mamma följde med in i lekrummet och satt med mig i soffan en stund tills jag blev lugn. Då kom fröken Ann ut och jag blev återigen lessen... Mamma stannade kvar på samlingen och det var rätt lattjo ändå med sång och musik. Sen när mamma skulle gå så blev jag lessen igen, men det gick fort över. Jag gick ut med fröken Ann och väl ute så var jag riktigt glad! Gick omkring och lallade lite med dom andra barnen och trivdes rätt bra. Vi gick in och åt köttfärslimpa och då var jag lite småkinkig. Längtade efter mamma, så direkt efter maten så sprang jag till dörren för att kolla om mamma kommit. Men mamma kom inte och då blev jag lessen. Men det gick fort över, och så var det dax för nästa spännande sak... Sovningen! Var lite skeptisk till en början och blev lessen, vilket alla andra barn oxå blev då. Men efter fem minuter, varav en stund i frökens knä då jag kunde nypa i hennes öra, så la fröken ner mig och jag somnade. Fröken berättade sen för mamma att hon var väldigt överraskad över att det gick så pass lätt! Mamma kom vid halv ett och då sov jag ännu. Fortsatte att sova tills klockan var strax efter ett. Då var det en annan pappa som tog upp mig, och då blev jag lite lessen, men när jag fick komma till mamma blev jag snabbt glad igen! Stannade kvar och lekte en stund med dom andra barnen innan vi gick hem. Det var en riktigt kul dag på dagis!

Tionde dagen på dagis, fredagen den 23:e augusti
Vaknade redan strax efter sex i morse, så mamma var lite orolig i morse att jag skulle vara för trött. Men det var ingen fara. Var rätt glad då jag kom till dagis, men så uppenbarade sig skräcken - fröken - och då blev jag lessen! Mamma gick innan samlingen och som vanligt blev jag lite lessen, men det gick fort över. 

Jag var toppenglad hela dagen, åt en massa korvgryta och somnade utan större problem! När mamma & morfar skulle hämta mig så sov jag fortfarande, så även pappa hann komma innan jag vaknade. 

På måndag är det dax för mamma att åka och jobba, men jag får gå kort dag ändå. Mamma hämtar mig efter vilan och så väntar vi med mellis tills på tisdag.

Nu när det börjar på allvar, så kommer mamma bara att skriva här lite då och då! 
Tack för att du har läst om min inskolning och kika gärna in igen....!

Torsdagen den 21:a november
Nu har Mathilda gått på dagis i över tre månader och hon stormtrivs. Hon går varje dag mellan 9-15 och det känns rätt lagom. Kommer eventuellt att utöka en timme på morgonen, så att vi lämnar henne vid 8 i stället. Det är en lugnare tid att lämna på. Vissa morgnar så är det väldigt många som är där och lämnar just vid nio, samtidigt som det är fikatajm för fröknarna. Vissa dar sitter jag kvar rätt länge innan rätt läge att gå infinner sig. Sen är jag ju väldigt barnkär dessutom och det har väl bidragit till att barnen dras till mig.. Så ofta har jag en hel drös barn lekandes intill mig på golvet där vi sitter... Kul! Har fått en liten favviskille...  När det är dax för mig att gå, så tar Mathilda med sig en fröken och går till soffan för att stå och vinka i fönstret. Sen står hon där och vinkar glatt när jag går förbi. Underbart! Det trodde man inte när det bara var tårar i början....

I alla fall så börjar dom alltid med samling i sina grupper på morgonen. Grupperna är åldersindelade och i Mathildas grupp är det fyra barn, Gustav, Simon & Larah (eller Gutta, Mimmi och Larah som Mathilda säger) tillsammans med fröken Ann. Dom läser Molly bok, sjunger och äter frukt och gurka som Mathilda är galen i. Sin (apelsin) eller guccka (gurka) säger hon så fort fruktskålen kommer fram. Sen får Ann ta fram alla djuren och visa hur dom låter. När samlingen är slut ska djuren nattas i sin korg.. Tydligen jätteviktigt enligt Mathilda. Lite kul faktiskt, för här hemma är hon ju inte så intresserad av dockor eller så...

I bland på fredagarna så har dom gemensam samling. Då brukar det vara teatersamling, då fröknarna spelar för barnen, eller musiksamling då alla sjunger och en fröken spelar gitarr. 

Alla dagar utom måndagar så går dom ut och leker på gården efter samlingen. Då är dom ute fram till lunch. Fast är det måndag så har dom äldre barnen knytte, knoppis eller mulle. Då går dom alltså ut i skogen och har med sig matsäck. Dom minsta barnen, alltså Mathildas grupp, har då innedag då dom brukar rita, måla eller bara leka. Dom har även gjort handavtryck i både gips och färg. Inne i sitt samlingsrum så har dom fått varsin tavla där det sitter lite foton på dom själva, deras första dagisteckning och så handavtrycket. Vi har även tagit dit lite bilder på oss och på saker som hon gillar, Bamse, Nalle Puh & Tweennies. Den tavlan är väldigt uppskattad och Mathilda går ofta och pekar och berättar. Ann säger för övrigt att Mathilda är en riktig pratkvarn. Ann skriver upp alla ord som barnen säger, och Mathildas lista börjar bli lång nu.

Oftast äter Mathilda väldigt bra till lunchen. Hon äter som en häst.. Dessvärre så är bordsskicket inte det bästa... Fisk gillar hon inte, och inte heller hennes fröken äter fisk så efter att Mathilda började sno från Ann's tallrik så brukar nu Mathilda få annan mat om hon inte äter fisk. Det är knepigt med fisk, för varken jag eller Micke är ju speciellt förtjusta i fisk, så vi har svårt att tvinga i Mathilda även om vi nog borde. 

Efter lunchen är det vila och då går Mathilda och hämtar sin napp, och går sen in i månrummet och lägger sig på sin madrass och sover... Skulle vilja smyga på henne en dag, för det låter ju helt osannolikt!!! Sen sover hon i ungefär en eller en och en halv timme. Efter vilan har dom innelek fram till mellis som dom äter vid kvart över två. Sen är som ute igen om vädret tillåter. Oftast så hinner inte Mathilda vara ute så länge innan det är dax att åka hem. För vid tre kommer vi och hämtar henne.

Väl hemma så är Mathilda rätt seg, så då blir det oftast video fram till middan. Fast hon brukar hinna med att sitta med dagisfotot en stund och berätta för oss vad alla heter först... *skrattar*

Vi är jätteglada över valet av dagis och att det funkar så bra! Härligt!

© Sandra Åström
www.familjenastrom.se