MATHILDA'S DOP

Lördagen den 19:e maj klockan 13:00 döptes vår lilla tjej

MATHILDA Leakim Linnéa Åström

i Husby Ärlinghundra Kyrka i Märsta av prästen Eva Åsjö.
Mickes bror Mathias Åström och Sandras kusin Åsa Pudas var faddrar.

Tyvärr fick vi dela dop med ett annat barn, men skulle vi ha ett ensamt dop så hade vi fått vänta så länge, så vi gick med på ett dubbeldop. Vi är inte speciellt kristna av oss, utan ser dopet som en fin tradition och ville göra det till något fint. Varför det andra paret döpte sitt barn vet vi inte, för de verkade inte så engagerade... Man kan säga att det var ganska stor skillnad på våra gäster & deras gäster... Våra gäster var fint uppklädda och deras satt i t-shirt & jeans typ... Pappan till barnet hade på sig jeans, collegetröja och ett par slitna gympadojor. 

Nåja, nu var det ju faktiskt Mathildas dop jag skulle berätta om! 
Dopklänningen hon hade är en dopklänning som min mamma sydde för 30 år sedan, då min kusin Joachim skulle döpas. Sedan har denna klänning hängt med... Jag, Åsa, Jim, Nicklas, Michael & Sara har blivit döpta i den. Sedan har allas namn blivit inbroderade. Den enda kusin som inte har blivit döpt i den är Christian, som hade vuxit ur den då det var dags. På klänningen skulle vi ha en fin liten rosknopp som jag & mamma kämpat med att få på plats.. Precis innan vi skulle gå ut från Sakristian så lyckades vi bryta av rosen, så kvar var enbart skaftet.. jättefint! Så det var bara till att ta bort det snabbt som attans...

Vi gick nedför gången och ställde upp oss längst ned i kyrkan innan vi började vår vandring uppemot altaret. Först gick det andra paret med sitt barn och sedan gick vi. Åsa bar Mathilda och Mathias bar in vattnet, så det gick före mig och Micke. När vi gick uppför gången och förbi alla våra släktingar & vänner blev jag rörd och ögonen tårades. Inte blev det bättre när vi ställde oss på plats, och jag såg mamma & pappa sitta med tårar i ögonen... 

Prästen inledde med inledningsord och vi fick sjunga en psalm. Det var "Den blomstertid nu kommer" som vi hade valt ut. Mathilda låg lugnt hos Åsa och kikade sig omkring. Men efter en stund lessnade hon så Micke tog henne, då somnade hon... Sedan fick vi läsa en tackbön. Pappan till det andra barnet fick börja, och kom av sig. Då började mamman skratta... Hur seriöst som helst.... Det gav nog mig kraft tror jag... Jag var lite nervös innan, men när det var dax kände jag mig hur säker som helst! Det gick jättebra tycker jag! Sedan pratade prästen lite till innan vi fick tala om vilka namn vi gett henne. Det svarade Micke på. Andra barnet skulle heta Ida, så därför sjöng vi sedan "Idas sommarvisa" innan det var dax för själva dopet. Mathias fick hälla vattnet i dopfunten. Mathilda fortsatte att sova tills dess att prästen hällde en massa vatten på henne, då vaknade hon till. Sedan lyftes hon upp, och då dröjde det inte många sekunder förrän ansiktet skrynklades ihop och hon blev lite lessen.... Avslutningsvis sjöng vi "Tryggare kan ingen vara", sen vandrade vi ned igen. 

Allting gick jättebra och vi var supernöjda med prästen. Kul! Efter lite fotografering så bar det av hem till mamma & pappa där dopfikat skulle intas. Jag hade bakat jordgubbstårtor och drömmar, och Mickes mamma hade bakat en massa smarrigt fikabröd... Rulltårtor, toscatårtor och rabarberpajer! När vi fikat var det dax för presentöppning. Micke gav Mathilda mat, så jag fick ta hand om öppningen av paketen. Som medhjälpare hade jag Rebecca som tyckte det var väldigt kul att öppna paket!

Hela dagen gick jättebra, fast Mathilda blev lite orolig framåt eftermiddagen & kvällen efter att ha träffat så mycket människor som ville hålla i henne. Så nu ska vi ha ett par lugna & gosiga dagar i hemmets lugna vrå.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Inuti kyrkan

Här är vi precis innan Mathilda ska döpas             Prästen döper Mathilda           

Prästen visar upp Mathilda för "publiken"

Hela släkten samlade

Presenter hon fick:

* Samlarsked - av farmor & farfar
* Kortbyxor och korttröja med elefanter på - av farmor & farfar
* En fond med 3000:- - av mormor & morfar
* Guldhjärta med kedja - av mormor & morfar
* Skyddsängel (ljusstake i mässing) - av Mathias, Kia & Rebecca
* Mugg & tallrik med Nalle Puh - av Nicklas & Sandra
* 4000:- - av Gammelfarmor (Mickes farmor)
* 1000:- av Gammelfarmor (min farmor) & Lasse
* Silverarmband med hjärtberlocker - av min mormor & morfar
* Videofilm, "Pippi flyttar in i Villa Villekulla" - av min mormor & morfar
* Halsband med nyckelpiga - av Iffe & Kerstin
* 100: - av Majken & Folke
* Videofilm "Lotta flyttar hemifrån" - av Inger, Jim, Michael & Sara
* Videofilm "Alla vi barn i Bullerbyn" - av Eva, Thordan, Christian. Madde & Joachim
* Bok "Vår i Bullerbyn" - av Eva, Thordan, Christian. Madde & Joachim
* Melodiinsekt, Fisher Price - av Åsa & Thomas
* Musiksnigel, Fisher Price - av Åsa & Thomas
* Bok, "Visor & ramsor med Nalle Puh" - av Åsa & Thomas
* Tavla med Nalle Puh motiv - av Veronica, Jocke & Lucas
* Skallra - fyra årstiderna, Fisher Price - av Veronica, Jocke & Lucas
* Bok "Nalle puh" - av Marianne & Sebastian
* Bok "Min skattkammare - Rida rida ranka" - av Marianne & Sebastian
* Guldarmband med hjärtan & delfiner - Cattis & Tobias
* Bok "Puttes äventyr i blåbärsskogen" - av Monica
* Tavla med Lasse Åberg motiv - av Maria Greve
* Blomvas - av Ingegerd & Kaj

MATHILDA - År 1900 var Matilda det 14:e vanligaste förnamnet. 99 år senare var det med på 10-i-topp bland tilltalsnamnen. Men under större delen av 1900-talet var namnet inte alls vanligt bland nyfödda. Den nuvarande modevågen började på 80-talet och på 90-talet blev Matilda ett av de stora modenamnen, framförallt i Sydsverige. Matilda stavades MATHILDA när det först började användas i Sverige i slutet av 1600-talet. Bland de nyfödda är den formen åter ganska vanlig, nästan en fjärdedel stavar så. Matilda är bildat av tyska ord för styrka och strid. En tysk kejsarinna, som också blev helgonförklarad är orsaken till att namnet finns i almanackan sedan 1751.

Senaste åren har 764 barn fått Matilda som tilltalsnamn.
Totalt finns omkring 33 500 Matildor i hela befolkningen.
Namnsdagen infaller 14 mars.

Varför Mathilda? Jag (Sandra) har de senaste åren alltid sagt att om jag får en dotter så ska hon heta Mathilda. Vet inte varför, men jag gillar namnet. Micke tyckte oxå om det, och direkt när Micke & jag träffades på uppvaket och han hade med sig ett foto på vår dotter så sa vi; "Våran lilla Mathilda" och så fick det bli.

LEAKIM - Är ett väldigt ovanligt namn, det är inte ens 10 personer som heter det i Sverige. Den enda vi vet som heter så är Mikael Rickfors dotter. Vänder man på namnet så blir det Mikael, det är just därför vår Mathilda heter så i andranamn.

LINNÈA - År 1900 var Linnea det sjätte vanligaste förnamnet. 1999 nådde Linnea femteplatsen, men denna gång som tilltalsnamn. Linnea var ett av 90-talets heta modenamn. Vid sidan om Julia var Linnea det namn som ökade snabbast i början av 90-talet. Nu när Linnea närmar sig namntoppen avtar ökningstakten helt naturligt men är fortfarande mycket stark. Linnea kan mycket väl bli ett av de allra vanligaste namnen om något år. Linnea är bildat från Carl von Linnés latinska familjenamn Linnéus. Det namnet kom i sin tur från en åldrig lind som stod vid hans fädernegård. När Linnea började användas som flicknamn i mitten av 1800-talet stavades det Linnæa. I dag liksom tidigare skriver de flesta namnet Linnéa, men 90-talets föräldrar vill gärna göra tvärt om och därför ökar almanackans stavning Linnea snabbast.

Senaste åren har 936 barn fått Linnea som tilltalsnamn. 3261 har fått det som andranamn.
Totalt finns omkring 154 000 Linneor i hela befolkningen.
Namnsdagen infaller 13 maj.

Varför Linnéa? Ett väldigt fint namn som passar bra ihop med de övriga två. Dessutom heter Mickes farmor så i andranamn.

Källa: Svenska Namn

© Sandra Åström
www.familjenastrom.se