MELKERS DOP

Lördagen den 9:e juli klockan 13:00 döptes vår lilla kille

MELKER Noah Mikael Åström

i Husby Ärlinghundra Kyrka i Märsta av prästen Per Olof Persson.
Nicklas & Sandra är faddrar till Melker.

Vi var lite sent ute med att boka dop. Hade egentligen velat döpa Melker något tidigare, nånstans i mitten av juni, men det var fullbokat i kyrkan så nu fick det bli mitt i sommaren i stället. Jag var lite orolig för att han skulle växa ur dopklänningen innan det var dax, men det gick bra. Han döptes i samma dopklänning som Mathilda gjorde.

Det är en dopklänning som min mamma sydde för 35 år sedan, då min kusin Joachim skulle döpas. Sedan har denna klänning hängt med... Jag, Åsa, Jim, Nicklas, Michael & Sara har blivit döpta i den. Sedan har allas namn blivit inbroderade. Den enda kusin som inte har blivit döpt i den är Christian, som hade vuxit ur den då det var dags.

Vi brukar ha rosa dopband för tjejer och ljusblått för killar, men jag såg en bild på ett barn som hade ett grönt dopband och det fastnade jag för. Så ett grönt band fick det bli plus en liten ros som var vitt/ljusgrön.

Vi gick först in sakristian och satte på Melker klänningen, och sedan gick vi nedför gången och ställde upp oss längst ned i kyrkan innan vi började vår vandring uppemot altaret. Först gick Nicklas med korset, sedan gick Sandra med Melker och sedan gick Mathilda, Micke & jag. Sist gick prästen.

Prästen inledde med inledningsord och vi fick sjunga en psalm. Det var "Tryggare kan ingen vara" . Så fort kantorn började spela på orgeln så började Melker protestera, och jag började bli lite svettig. Var rädd att han skulle fortsätta skrika, men han blev rätt fort lugn igen - och fick hicka :) Sedan gäspade han mest... Jag fick läsa tackbönen återigen (läste den på Mathilda dop också) och sedan läste Sandra en bibeltext.
Sedan pratade prästen lite till innan vi fick tala om vilka namn vi givit honom. Det svarade Micke på. Som andra psalm sjöng vi "Gud som haver barnen kär" innan det var dax för själva dopet. Mathilda & Micke hjälptes åt att hälla upp vattnet i dopfunten. Melker sa inte ett ord när han fick vatten i håret, såg lite frågande ut bara. Avslutningsvis sjöng vi "I denna ljuva sommartid", sen vandrade vi ned igen. 

Dopet var rätt fort avklarat och prästen var väl inget vidare, och det kändes rätt "hafsigt" tycker jag, prästen hade bråttom i väg till en vigsel...

Utanför kyrkan ställde vi upp oss för lite fotografering och sen åkte vi till dagis där i hade dopfikat. Det var fruktansvärt hett och Melker var trött, så precis när vi satte oss i bilen var han jättelessen - men han somnade snabbt.

Kvällen innan dopet var jag, Mathilda, mamma, pappa, Kerstin & Iffe på dagis för att ställa ordning borden. Precis när vi ställt ordning borden så slogs jag av tanken hur mysigt det skulle vara att sitta utomhus. Fast det var lite sent påtänkt... Men jag kunde inte släppa tanken och funderade på det hela kvällen och morgonen sen. När vi kom fram till dagis var det stekhett där vi dukat upp och vi frågade gästerna om dom hellre ville sitta ute och det ville dom. Så alla fick hjälpa till med att kånka ut borden, och så blev det precis så mysigt som jag ville ha det! Även om det var varmt och hett vid ett av borden som stod i solen, så var det mycket skönare än vad det hade varit inomhus.

Jag hade bakat jordgubbstårtor, bullar, muffins, drömmar, brownies och chokladsnitt och Micke hade gjort "sina" havrebollar. Det fanns fikabröd så det räckte och blev över...

När vi fikat var det dax för presentöppning, och den skötte Mathilda & Edvin.
Melker fick jättemycket fina saker!

Hela dagen gick jättebra, och Melker var så lugn hela tiden. Han höll sig vaken i stort sett hela dagen, sov bara några korta stunder.

Inuti kyrkan

Micke & Mathilda häller upp dopvatten

Melker får vatten i håret

Melker med en av sina faddrar, Sandra

Micke, Sandra, Melker, Sandra, Nicklas & Mathilda

Kristina, Hasse, Micke, Sandra, Melker, Sandra, Marianne & Stefan

Här sitter vi och fikar i värmen

och till sist - en bild på världens sötaste storesyrra :)

Presenter han fick:

* En fond med 3000:- - av mormor & morfar
* Guldkedja med namnbricka - av mormor & morfar
* Samlarsked - av farmor & farfar
* Ko-kudde - av farmor & farfar
* Gosedjurshund - av Nicklas & Sandra
* Glas, skål & tallrik med Nalle Puh - av Mathias, Kia, Rebecca, Ida & Alexander
* 500:- av Gammelfarmor (min farmor)
* 500:- av min mormor & morfar
* 500:- av Iffe & Kerstin
* DVD "Ice Age" - av Inger, Jim, Michael & Sara och Åsa, Thomas & Thindra
* Två T-shirt och ett par shorts - av Inger, Jim, Michael & Sara och
Åsa, Thomas & Thindra
* Träleksak med sköldpaddor - av Eva & Thordan
* Fotoram - av Eva & Thordan
* Den silvriga Barnkammarboken - av Britt-Marie & Bosse
* Kläder (Jacka & Byxo) - av Malin & Zlatko
* Skallra - av Veronica, Jocke, Lucas & Thyra
* Presentcheckar 300:- på H&M - av Veronica, Jocke, Lucas & Thyra
* Fleecejacka - av Marianne & Sebastian
* Silverkedja med fotbollshängsmycke - av Jimi, Elle, William & Ebba
* Fotbollskläder - av Jimi, Elle, William & Ebba
* Fotoram "Mitt första år" - av Monica & Saul

MELKER - Filmerna om familjerna på Saltkråkan, där Melker Melkersson är en av huvudfigurerna, lyckades aldrig göra Melker till ett populärt namn. Men 90-talets föräldrar upptäckte namnet tillslut.
De senaste åren har Melker klättrat snabbt på namntoppen och är nu ett av de 100 vanligaste tilltalsnamnen bland barn. Melker finns i almanackan sedan 1700-talet till ära för en av de tre vise männen som enligt legenden hette
Melchior, ett namn som tros vara av babyloniskt ursprung. Från och med 2001 är Melker dock placerad med de andra två färdkamraterna den 6 januari, den enda dagen med tre namn i almanackan.

Senaste åren har 227 barn fått Melker som tilltalsnamn.
Totalt finns omkring 4 700 som har Melker som tilltalsnamn i Sverige.
Namnsdagen infaller 6 januari.

Varför Melker? Jag (Sandra) fastnade för namnet tidigt under graviditeten. Men vi var så säkra på att få en tjej till, så vi diskuterade knappt killnamn alls. När vi väl pratade om killnamn så var Micke skeptiskt till namnet till en början. Men efter att han hade fått sugit lite på det så gillade han det :)
Fast vi var ändå säkra på att det var en liten Maja - tills vi insåg att Maja hade snopp....
Nån timme efter att han kommit ut så bestämde vi att det var en liten Melker.

NOAH - Noah är nu ett av de 75 vanligaste tilltalsnamnen bland pojkar i Sverige. Det finns nästan dubbelt så många som heter Noah bland de som inte lärt sig gå än bland alla vuxna män i Sverige.
Noah är som bekant namnet på den gamle patriarken i Bibeln som överlevde den stora flod som på grund av en felöversättning blivit känd som syndafloden på svenska. Namnet skrivs nuförtiden
Noa på svenska, dagens föräldrar gillar dock den gamla svenska och tillika den engelska stavningen Noah.
I Sverige har Noah aldrig haft namnsdag men i Danmark står namnet i kalendern den 29 december.

Varför Noah? Melker hann bli nära två månader innan vi kunde komma på ett passande andranamn. Vi bestämde tidigt att han skulle heta Mikael, men vi ville ha ett namn mellan Melker & Mikael. En lördag när jag (Sandra) var i Barkaby såg jag en bil med reg-nr "NOA" och tänkte då att Noah är ju ett jättefint namn som passar bra ihop med Melker, och dessutom kallades min farfar för Noa - så på den vägen är det.

MIKAEL - 1960 blev Mikael det tredje vanligaste förnamnet bland de nyfödda. Under 70-talet var modevågen fortfarande stark men under 90-talet var den ebbat ut. I början av decenniet var Mikael fortfarande ett av de 20 vanligaste tilltalsnamnen men nu faller det snabbt mot 75-strecket.
I hela befolkningen är Mikael det tionde vanligaste manliga förnamnet. I USA är
Michael det allra vanligaste förnamnet bland pojkar. Mikael var ett vanligt namn i Sverige under medeltiden men blev sedan ganska ovanligt ända fram till 1950-talet. Namnet betyder vem är som Gud? och står i almanackan för att hedra ärkeängeln Mikael. Före 1772 var dagen till och med helgdag i Sverige.

Namnsdagen infaller 29 september.

Varför Mikael? Melkers pappa heter som bekant Mikael, och i och med att Mathilda heter Leakim efter honom, så fick nu Melker heta Mikael.

 Källa: Svenska Namn

© Sandra Åström
www.familjenastrom.se