FÖRSTA GÅNGEN MATHILDA...

...åkte bil: Åkte ambulans mellan Karolinska och Huddinge då jag var 1 dygn gammal. Sen så åkte jag med mamma & pappa hem från BB tisdagen den 6:e mars. Jag sov!

...kunde fästa blicken: Vet inte exakt datum, men det tog inte många dagar innan jag klarade av det.

...badade i badbaljan: Söndagen den 11:e mars, och jag gillade det inte alls. Det var bara läskigt!

...badade i badkar: Onsdagen den 21:a mars tillsammans med pappa, det gillade jag mycket bättre. Sen dess har det blivit många bad.

...åkte tåg: Torsdagen den 22:a mars kämpade sig mamma in till stan med mig på pendeltåget. Det gick bra, men mamma tyckte det var jobbigt....

...log: I slutet av mars, när jag var ungefär tre veckor gammal, började jag att le mer och mer medvetet.

...vände mig om från rygg till mage: Allra första gången var den 5:e april, men då var det mer av misstag. Sen kämpade jag och kämpade i ett par veckor i maj. Klarade av att vända mig, men armen hängde inte med. Men så kom då onsdagen den 30:e maj, jag var knappt tre månader, och plötsligt när jag ligger på babygymet i köket så vänder jag mig om, får med mig armen och lyfter huvudet och tittar mig omkring. Sen dess så vänder jag mig nästan så fort jag får tillfälle....

...jollrade: I slutet av april, alltså då jag var lite mindre än två månader.

...lekte med händerna: I slutet av april, alltså då jag var lite mindre än två månader.

...hade barnvakt: Fredagen den 5:e maj, då mamma & pappa var på fest med pappas jobb så hade mormor & morfar hand om mig. Det gick utmärkt!

...höll upp huvudet: Den 30:e maj överraskade jag mamma med att vända om från rygg till mage, och dessutom lyfta huvudet!

...var sjuk: Dagen efter första babysimmet, torsdagen den 31:a maj, var jag sjuk. Kräktes och sov mest hela dagen lång. En jobbig dag för både mig, mamma & pappa!

...sög på tummen: När jag var runt tre månader. Innan dess proppade jag in så mycket av handen som fick plats.

...grep tag i något: När jag var runt tre månader.

...lekte med fötterna: Lördagen den 9:e juni märkte mamma att nåt hade hänt - jag hade hittat mina fötter, och sen dess släpper jag dem inte... Har till och med hänt att jag somnat - med ett fast tag om ena foten.

...härmade ljud: När jag var runt tre och en halv månad så började jag tycka att det var kul att "väsa" tillbaka när mamma eller pappa "väste" till mig.

...skrattade: Första gången jag skrattade ett riktigt skratt var hemma hos mormor & morfar, torsdagen den 21:a juni.

...kände igen mitt namn: När jag var omkring fyra månader började jag vända mig mot den som sa mitt namn. Fast mamma är lite osäker på om det är för att dom säger mitt namn, eller om jag bara vänder mig för att nån säger nåt överhuvudtaget...

...åt annat än bröstmjölk/tillägg: Fick smaka lite banan av mamma, torsdagen den 21:a juni. Jag brydde mig inget särskilt... Den 27:e juni fick jag min första smakportion av gröt. Det var Sempers Ananas-Banangröt som jag fick prova på. Jag tyckte det var helt okej!

...åt puréer: Smakade lite potatis 16:e juli, det var väl sådär. När vi var på Öland, 22-29:e juli fick jag börja äta majs & potatispure. Det var ganska gott - men nåt som var ännu godare, det var päronpure! Slurp...

...åt fast föda: Jag fick smaka lite pannkaka av mamma när vi var på Ikea tillsammans med Cecilia & Tyra den 12:e oktober. Sen så fick jag även smaka lite spaghetti & köttfärssås hemma hos Maria & Klara den 25:e oktober. Det var jättegott!

...åt själv med fingrarna: Räknas gröt? För det brukar jag sitta och kladda i mig lite av med fingrarna... Det började jag göra när jag var omkring sex månader.

...fick en tand, alltså första tanden kom: Söndagen den 5:e augusti bröt den äntligen igenom, första tanden. Det var vänster framtand i underkäken som tittade fram först.

...satt i barnstol: Den 12:e augusti. Var till en början rätt ostadig, men jag vande mig fort och stolen blev snabbt en favoritplats. 

...åkte sittvagn: Lördagen den 25:e augusti byggde pappa om vagnen till sittvagn

...satt upp: Måndagen den 27:e augusti, på storträffen med bebisarna så överraskade jag mamma med att sitta själv i flera minuter :-)

...drack ur mugg: Tisdagen den 28:e augusti drack jag vatten ur min nya pipmugg, och det var lätt som en plätt!

...åt med sked: När jag var omkring sex månader så började jag att intressera mig för att sno skeden ifrån den som matade mig. Lite av det som finns på skeden hamnar i munnen, fast det mesta hamnar på golvet eller kläderna...

...höll i muggen själv: När jag var omkring sju månader började jag kunna hålla muggen eller flaskan själv. Fast jag har lite svårt att lyfta upp den mot munnen om det är mycket i den... då blir det för tungt!

...kramades: När jag var omkring sex månader så började jag krama dom jag tycker om!

...pussades: I samma veva som jag började kramas, började jag även pussas. Blöta pussar... jättemysigt!

...klappade händerna: När vi varit på babysången den 18:e september så klappade jag händerna senare den dagen.

...vinkade: När Ludvig hade varit och hälsat på oss den 20:e september så vinkade jag när han gick.

...sa ett helt ord: Nu när jag är åtta månader så har jag sagt titta ett tag, fast jag vet väl inte vad som menas med det förståss..

...kunde stå med stöd: Under semester på Öland i slutet av juli, så började jag stå i mamma & pappas knän med stadiga ben. Sedan dess älskar jag att stå!  

...började krypa: Jag började med att åla mig framåt när jag var sju och en halv månad. Sedan när jag var nio och en halv månad, fredagen den 21:a december så började jag att krypa. Fast jag gör det inte så ofta... att åla går ju mycket snabbare.

...tog några steg med hjälp: När jag var omkring sju och en halv månad insåg jag att man kunde lyfta på benen, och gå lite med dom om mamma eller pappa går med mig.

...ställde mig upp i sängen: På knä ställde jag mig upp den 6:e november, sen den 11:e november ställde jag mig upp på fötterna i sängen.

...pekade på lampan: På morbrors födelsedag den 21:a november så började mamma träna "Var är lampan" med mig, och nu pekar jag direkt på lampan. Åtminstone om vi sitter i köket....

...stod utan stöd: Söndagen den 16:e december stod jag upp helt själv utan stöd i ett par sekunder.

...tog några steg utan hjälp: Tisdagen den 12:e februari när vi var på babysång, så stod jag hos Veronica. Veronica släppte mig och jag tog ett par steg mot mamma som satt mittemot! Jag blev hur lycklig som helst när jag insåg vad jag hade gjort! Gjorde om samma sak ett par gånger till, och fortsatte sen att träna hela kvällen. Gick till och med ett par steg, stannade och gick vidare! Urskoj tyckte både jag och mamma! Jag började gå på allvar fredagen den 8:e mars då jag hade kompiskalas.

... ställde mig upp utan stöd: Måndagen den 1:a april, när jag var på uruselt humör lärde jag mig det

... åt själv med sked: Tisdagen den 2:a april åt jag lite gröt med sked helt själv. Tittade på mamma och såg jättestolt ut, när mamma sa att jag var duktig så klappade jag händerna.

... var hos frisören: Fredagen den 14:e februari 2003 så var jag hos frisören och klippte håret för första gången. Mamma blev jätteimpad över att jag över huvudtaget gick med på att låta Carina klippa i håret. Helt still satt jag förståss inte, det fanns ju så mycket spännande att kika på.... Det var inte så jättemycket som klipptes, mest luggen som jämnades till och så fick jag nyklippta toppar minsann. 

... sjöng: I februari 2003 så började jag sjunga. Första sången som jag "sjöng" var "Bä bä vita lamm", och ett par dar senare så sjöng jag även med i "Ja må hon leva" och "En kulen natt"

... bajsade på toaletten: Lördagen den 3:e maj var det toalett-premiär

... flög flygplan: 24 maj 2003 åkte jag utomlands för första gången. Resan gick till Alcudia, Mallorca och jag åkte tillsammans med mamma, pappa, mormor, morfar, Nicklas, Sandra, Eva & Thordan. Vi hade en toppenvecka med massa bad & bus. Att flyga var inga som helst problem, det var bara kul!

... åt med kniv & gaffel: När mamma & pappa var på föräldrarsamtal 5:e juni så berättade fröken Ann att Mathilda numera äter fint med både kniv och gaffel på dagis.. Hemma är inte bordsskicket lika fint precis :(

... fick en fästing: Lördagen den 14:e juni var vi hemma hos Eva & Thordan och hälsade på och sen dagen efter hittade pappa en fästing som bitit sig fast på min rygg. Tack och lov släppte den utan problem. 

... cyklade (när mamma såg): Onsdagen den 18:e juni överraskade jag mamma & mormor med att visa dom att jag kunde cykla på trehjulingen på dagis. Trehjulingen hemma är fortfarande lite för stor för att jag ska kunna nå ner.

... sa "Kan själv": Vet inte exakt när det var, men i mitten av juni så började meningen "Mathilda kan själv" användas allt flitigare...

... sa "Jag heter Mathilda Åström": Vet inte exakt när det Mathilda sa denna mening för första gången, men det var i mitten av juni som Mathilda sa det hemma för första gången. Namnträning på dagis var det visst! 

... började använda pottan på allvar: Lördagen den 15:e november 2003 bestämde jag mig för att börja gå på pottan regelbundet. Första dagarna hände det olyckor om jag hade trosor på mig, men var jag naken så gick det utmärkt!

... var blöjfri en dag på dagis: Onsdagen den 26:e november 2003 var jag dagis en hel dag utan att använda blöja. Inte en endaste olycka hände under den dagen...

... var på bio: Söndagen den 13:e februari var jag och såg Nalle Puh & Heffaklumpen i Enköping tillsammans med pappa, farmor, farfar, kusin Ida och farbror Mattias. Lite läskigt till en början, men när filmen väl börjat var det kul.

... cyklade på en vanlig cykel med stödhjul: När jag fick min lillebror, så fick jag även en cykel av mormor & morfar. Premiär att cykla blev det lördagen den 9:e april.

...skrev sitt namn: Då jag var 4 år och knappt tre månader (21/6) skrev jag mitt namn för första gången.

... cyklade utan stödhjul: I juli 2007 lärde jag mig cykla utan stödhjul. Efter att en period inte alls velat cykla, så hade jag bestämt mig för att lära mig - och det gick ju hur bra som helst - och var hur kul som helst dessutom!

... simmade själv: Under semestern på Kreta i september 2007 lärde jag mig simma på riktigt! Jätteduktig är jag!

© Sandra Åström
www.familjenastrom.se