MATHILDAS FRAMSTEG
- och utveckling

Senaste anteckningen hittar du här!
Uppdaterad 8:e augusti 2006

1:a april

Den här veckan har jag börjat uppskatta min Nalle Puh mobil som jag har över sängen. Jag tycker det är jättekul att ligga i sängen och titta på den. Jag ser så glad ut så, och ger i från mig små glada ljud....

Jag har oxå börjat le mer & mer. Mamma & pappa blir så lyckliga när jag ler mot dem.

Har badat i badkar med pappa igen, det är helmysigt! Önskar att pappa jobbade mindre så att vi hann med att bada mera! Skulle nog helst göra det varje dag!

Dessutom har äntligen mitt jobbiga öga slutat att vara, skönt! Det var så jobbigt när mamma eller pappa skulle envisas med att torka det rent hela tiden.

Nåt konstigt är att min navelstump fortfarande inte har trillat av, jag är ju faktiskt fyra veckor nu.

3:e april

Varit på vägning och mätning på BVC. Jag hade gått upp 150 gram och vuxit 1,5 cm sen förra gången (23/3).

I dag trillade äntligen navelstumpen bort, skönt att bli av med den.

 

5:e april

I dag har jag legat på en filt på vardagsrumsbordet och sprattlat nakenfis! Hel plötsligt så överraskar jag mamma med att först vända mig om till sida, och sen vips över till mage! Tog lite hjälp över till mage av filtkanten, men ändå! Inte illa va för en liten tjej på en månad!!!

 

24:e april

Sist vi var och vägde mig, så hade jag gått upp hela 230 gram! Så då vägde jag 4420 gram, men det var för två veckor sen (mamma har slarvat med uppdatering här...). I morrn ska vi gå på tvåmånaderskontroll, undrar vad farbror doktorn ska göra med mig då?? Egentligen är jag inte riktigt två månader ännu, men eftersom att pappa ska vara ledig i ett par dagar nu, så ville vi passa på. Jag vill ju att pappa ska följa med och höra vad doktorn säger om mig, han kommer säkert säga en massa bra saker...

Jag har inte lyckats vända mig något mera.. Ett tag försökte jag hela tiden så fort nån la mig på skötbordet, men det lyckades ju inte så jag gav upp.. Ska snart visa dem igen! Jag kan iofs vända mig över på sida när jag ligger i mamma & pappas säng, jag tycker det är ganska så skönt att ligga på sida.

Nåt som jag gör hela tiden - det är att le och skratta! Jag är en glad tjej! 

Bada tycker jag oxå fortfarande är störtkul. Om en månad ska jag börja på Babysim, det ska bli kul! Det tycker i alla fall mamma & pappa, jag vet inte riktigt ännu - men det låter ju skoj.

Mamma och pappa har köpt nåt som heter Vyssan Lull. Det är små grejor som dom har satt under benen på sängen, som gör att den kan vaggas. Först tänkte jag att inte kan dom lura mig heller, jag vill ju sova i deras säng, men nu har jag ångrat mig.. Så i går natt provsov jag i min egen säng. Jag somnade där och sov sen i fyra timmar, det var ganska okej. Natten mot i dag så har jag sovit massor! Jag somnade runt tolv när mamma vaggade sängen och sjöng för mig (jag ville inte höra mera, så jag somnade). Sen vaknade jag till vid 1:30, då mamma gick på toa. När hon kom tillbaka hade jag somnat igen och sov till 5:45. Då ammade mamma mig en stund, sen när hon gick och fixade mer mat till mig så somnade jag.. och jag sover faktiskt än fast det har gått en och en halv timme sen dess... Nu undrar ni säkert hur jag kan skriva fastän jag sover?? Men jag har ju anlitat mamma som sekreterare .

 

25:e april

I dag har vi varit på tvåmånaderskontroll. Först vägdes och mättes jag av sköterskan, innan jag fick gå in till doktorn, som inte alls var nån farbror - utan en tant. Hon lyssnade först på mitt hjärta och sen mina lungor med nån konstig kall sak. Det lät bra, så allt var under kontroll! Sen så fick jag lägga mig ned, och då började hon vrida & dra i mina höfter, helknasigt! Men hon blev nöjd med resultatet, så det var väl bra det då.

På kvällen var mamma & pappa på Viktväktarna så då var mormor & morfar barnvakt åt mig. Dom tog med mig ut på promenad och det var jättehärligt, för idag har det varit så varmt så att jag har inte behövt vara så "instängd". Då kunde man se ut jättebra och ligga och sprattla med händerna upp i luften! Det var kul!

 

1:a maj

Nu har jag hittat mina händer - och det är jättekul & gott och ligga och sutta på dem hela tiden... 

Jag har även kommit på ett par nya läten. Dom låter mycket högre än vad jag har kunnat få ur mig tidigare. Det är superkul att testa dom! Särskilt högt "skrek" jag i natt när jag låg på skötbordet  eftersom att Åsa & Thomas sov över, och dom ville säkert höra hur duktig jag var!!

I går så satt jag hos mamma i bärselen. Jag brukar ju inte gilla det, men i går kom jag fram till att det är ju rätt mysigt ändå - så jag somnade och sov nån timma medans mamma donade i köket.

På lördag så ska mormor & morfar vara barnvakt en kväll för första gången. Jag tycker det ska bli kul & mysigt, men mamma är ju så nervös och pirrig... *suck*

 

6:e maj

I går var jag utan mamma & pappa en hel kväll för första gången! Jag var hemma hos mormor & morfar och hade det jättebra! Jag märkte knappt att mamma & pappa var borta, det var visst bara mamma som hade längtat en massa efter mig - fast lite längtade jag nog allt efter mamma oxå (fast det ville jag inte visa för mormor & morfar). När vi varit hos mormor & morfar tillräckligt länge, så gick dom med mig hem till oss där vi la oss och sov allihopa tills mamma & pappa kom hem. Dom kom vid ettiden, men jag sov vidare ett par timmar till innan jag vaknade och sa Hej!

 

10:e maj

Mamma vill bara berätta att jag är världens gladaste och goaste tjej! Jag är glad nästan jämt, gladast blir jag när nån pratar med mig, eller sjunger för mig. Då svarar jag glatt och skrattar en massa. I bland ligger jag även och "fnittrar" för mig själv, då är jag hur charmig som helst tycker mamma.

Mina händer blir bara godare och godare för varje dag. Jag snuttar på dem nästan jämt *ler*

 

21:a maj

Nu är jag döpt! Det var ganska tråkigt, så jag somnade... men inte fick man sova så länge, för helt plötsligt häller tant präst en massa vatten över huvudet och säger mina namn. Skulle det vara nödvändigt att väcka mig på det viset?? Nåja, sen när vi kom hem från kyrkan igen så fick jag i alla fall en massa paket och det var kul. Jag längtar redan tills jag kan leka med leksakerna, titta på videofilmerna, höra på när mamma & pappa läser sagor, ha på mig mina nya kläder och alla fina smycken jag fick! Dessutom fick jag en del pengar, så nu är jag en tät tjej.... mamma & pappa ska spara åt mig så att jag kan få dem sen när jag blir stor!

Nåt som är lite jobbigt är att jag börjar nog få tänder.... Det är inget skönt! Så jag dregglar och stoppar in hela handen i munnen och gnager lite. Fast skönast är nog att suga på mammas tumme, för hon hjälper till att klia lite på rätt ställe.....

I går badade jag och mamma igen. Jag var helt vild, för det var ju så himla kul! Mamma hann inte med när jag sprattlade, så jag fick mig en liten kallsup! Men det gjorde inget, jag var lika glad för det och sprattlade bara ännu mera... Oj, vad det ska bli kul att börja på babysim! På söndag är det dax för första gången, men då är det bara teori. Så bada får jag göra först nästa onsdag!

Jag har oxå sovit i min egen säng nu ett par nätter! Duktigt va?! Jag sover inte hela nätter, men jag somnar i sängen och sen så sover jag där tills jag vaknar för nattmålet. Mamma & pappa tycker att jag är superduktig som gör det!

 

29:e maj

I dag har jag varit på BVC och blivit vägd & mätt. Jag hade vuxit bra! Nåt som oxå har vuxit bra det är torsken... Alltså svampinfektionen jag har i munnen, blä! Munnen är helt invaderad av torsk, så i dag penslades jag lila i munnen och så fick mamma med sig nåt annat gult kladd som hon ska pensla med varje morgon & kväll.

I söndags var vi på teori för babysimmet som vi ska börja på! Vi börjar i morgon, ska bli jättespännande. Mamma premiärduschade med mig i söndags oxå, så att jag ska vara van att få vatten över huvudet. Mamma trodde att jag skulle bli rädd, men det blev jag såklart inte. Det var ju dömysigt att duscha.

 

30:e maj

I natt sov jag jättelänge, mellan 23-06 i min egen säng! Mamma & pappa blev jätteglada när jag gjorde det! I morse så låg jag på mitt babygym inne i köket när mamma åt frukost. Som alltid så låg jag på rygg. När mamma hade ätit färdigt så satte hon sig en liten stund framför datan och lät mig ligga kvar. Då passade jag på att vända på mig... så när mamma tittar på mig, så har jag helt plötsligt vänt mig om till mage - och blev inte ens sur! Jag har ju vänt mig ett par gånger tidigare, men då har jag aldrig lyckats få runt armen, så då har jag blivit sur. Men det funkade bra nu - och dessutom så kunde jag lyfta huvudet jättelänge och titta mig omkring. Man såg lixom världen från ett helt annat håll, det var kul! Fast jag lessnade rätt fort och skrek efter mamma (som för övrigt hade hållit på och tagit en massa kort på mig när jag låg och tittade), så hon kom och lyfte upp mig. Eftersom att jag var utan blöja, så passade jag på att kissa ner hela mamma då... He, he!

På kvällen var vi i Uppsala på babysimmet för andra gången, men förra gången var det bara teori, så nu var det dax att doppa sig för första gången! Jag älskade det, det var superhärligt att bada! En halvtimma gick alldeles för fort! När vi kom hem sen så mådde jag lite dåligt. Kräktes rätt mycket två gånger i sängen, så det blev mycket tvätt för mamma. Dessutom så kom det även ut en hel del från rumpan oxå, i helt annan konsistens än det brukar! Vet inte om det kan bero på att jag drack en del vatten från bassängen... man ville ju testa hur det smakade!

 

31:a maj

I dag är jag sjuk för första gången! Inget kul alls.... Jag började ju redan i går kväll att kräkas, sen så sov jag hela natten utan att äta nånting och i morse så åt jag bara jättelite vid tre olika tillfällen. Sov mycket gjorde jag oxå. Senare på dagen så kräktes jag rätt rejält vid ett par tillfällen. Just nu vilar jag, men snart ska mamma väcka mig och försöka få i mig lite till. Jag ska  äta småportioner så ska vi se om det blir bättre, ska oxå få i mig nån vätskeersättning. Blir det inte bättre så måste vi åka till sjukhuset, och det är ju inte kul!

 

7:e juni

Nu har jag fått min första vaccinationsspruta. Den fick jag i tisdags och det gick bra! Jag grät till lite bara precis då jag blev stucken, men sen när mamma lyfte upp mig så att vi kunde spegla oss så blev jag glad igen... Fast när mamma la ner mig i vagnen för att gå från BVC så började jag gnälla lite samtidigt som jag "pratade", såklart att jag ville tala om för mamma hur dum tanten varit som gjorde mig illa.... På kvällen sen så var jag lite gnällig och hade feber. Det hade jag även dagen efter, så vi fick hoppa över babysimmet. Trist, för sist vi var (i söndags) så var det ju superkul, jag älskar att bada!!!

 

23:e juni

Babysimningen är slut för den här gången. Sista gången var i onsdags och jag har har verkligen gillat det. De tre sista gångerna fick jag dyka och det var såklart inga problem alls. Mamma & pappa sa att jag lite förvånad ut bara... Längtar redan tills vi ska fortsätta simma i höst.

I torsdags så fick jag smaka lite banan för första gången. Jag brydde mig inte speciellt mycket alls, mamma hade trott att jag skulle se förvånad ut eller nåt, men det gjorde jag inte. Det var nog ganska gott....

Samma dag, i torsdags alltså, så charmade jag mamma, mormor & morfar med att skratta högt för första gången! Ett riktigt pärlande skratt, hur härligt som helst tyckte dom att det var! Så mamma ringde till pappa som jobbade sent och lät honom lyssna i telefonen på när jag skrattade. Sen dess har jag skrattat lite varje dag, och mamma & pappa blir lika lyckliga varje gång....

27:e juni

I dag har jag provsmakat gröt för första gången! Pappa var ledig från jobbet, så därför tjuvstartade vi med fyramånadersgröten fastän jag inte riktigt är fyra månader ännu... Jag fick ett par teskedar och jag tyckte det var helt okej. Förstod inte riktigt hur man skulle göra bara... Fast till slut tror jag nog att en del hamnade i magen. Ganska mycket hamnade förstås på haklappen oxå...

 

10:e juli

Nu äter jag lite gröt varje dag. Det är helt okej... Nu de senaste gångerna har jag börjat insett grejen, man ska gapa när skeden kommer närmare munnen så går det mycket bättre.

Jag har oxå fått smaka äppeldryck nu när det har varit så ruskigt varmt ute - men det var surt minsann. Det gillade jag inte alls!

Nuförtiden så hinner dom knappt lägga ner mig på golvet, förrän jag har vänt mig. Men jag blir så himla sur, för jag försöker krypa - men det går inte!!! Jag får ju upp rumpan, och kan ta lite sats med benen, men framdelen (överkroppen) hänger inte riktigt med...

I helgen så var farmor & farfar barnvakt till mig för första gången medans mamma & pappa var på bröllop. Det gick jättebra, och när mamma & pappa kom tillbaka vid halv två på natten så låg jag och sov så sött.

 

16:e juli

I dag var det dax för första smakprovet av potatis! Smakade väl sådär, gröt är nog godare... men jag får väl prova lite till innan jag bestämmer mig...

I natt föddes min första kusin. Det är pappas bror Mathias och hans tjej Kia som fick en liten Ida. Jättekul, vi ska nog bli bra kompisar även om hon är fyra och en halv månad yngre än mig!

 

5:e augusti

Nu har pappa haft semester i tre veckor, det har varit jättekul! Jag gjorde min första längre resa, den gick till Byxelkrok på Öland. Vi åkte bil dit och hem, det gick jättebra. Sen så bodde vi i en stuga där som mamma & pappa hade hyrt. När vi var där så fick jag börja smaka på lite mera saker än gröt & potatis. Jag har nu smakat majspure, som inte var så gott till en början (ni kanske har sett bilderna??) - men nu smakar det rätt bra, potatis & palsternacka som smakar sådär, päronpuré - mums, och persikopuré - mums det oxå.

Jag har blivit väldigt medveten om saker runt omkring mig, tex när nån säger mitt namn så tittar jag dit. Sen så blir jag väldigt avundsjuk då någon i min närhet äter, tittar suktandes efter det dom stoppar i munnen... Men jag brukar få sitta med vid fikat och äta lite päronpuré då, så blir jag gladare *ler*. Jag griper oxå tag i allting som jag når, så nu får mamma och pappa se upp när dom har mig i knät! Grabbade tag i mammas kaffekopp häromdagen, det kunde ha gått illa - så mamma har lärt sig en läxa.... Om mamma eller pappa har min napp i sin mun, så kan jag ta den i från dom och ibland till och med stoppa in den rätt i min mun - fast oftast sätter jag den åt fel håll....

I dag var det äntligen dax för den där dumma tanden som gör så ont att bryta igenom... Det är vänster framtand i underkäken som blev nummer ett. Nu hoppas mamma & pappa att jag snart kan börja sova bättre igen, för det har jag inte gjort på ett tag nu... 

 

15:e augusti

Sen mamma skrev här sist, så har det alltså kommit upp ytterligare en tand! Jag har två små risgryn i min underkäke, jättegulligt säger dom visst att det är... Jag vet inte, tycker mest att det känns konstigt. Fast det är kul att bita med dom, he he!

Jag har börjat få upp en ordentligt aptit på mat oxå! Gröt är mums! Har mest ätit ananas-banangröt, men även lite mild havregröt och mammas egengjorda havregrynsgröt. Får man bara lite fruktpuré till så är det helt okej. Av fruktpuréerna gillar jag päron, persiko och äpple/banan bäst. Fick smaka på mango-banan i går, men det var ingen höjdare. Mamma gjorde sig till för ett par dar sen och gjorde storkok av mat till mej, det gick väl inget vidare, fast snäll som jag är äter jag snällt upp det hon serverar. Som idag till exempel, då åt jag upp en hel portion med potatis & palsternacka, när mamma trodde att jag inte alls skulle vilja ha nåt. Annat som jag ätit med god aptit är majs, broccoli och gröna ärtor. Och vet ni mera?! Jag har börjat äta välling nu oxå! Havrevälling, det är riktigt smarrigt. Fast än så länge äter jag det blandat med Baby Semp för att min mage ska börja vänja sig med det, men det verkar inte var några problem. Så nu ska mamma bara göra slut på Baby Sempen så blir det välling för hela slanten sen.

Jag har ju oxå fått en ny matstol, så nu kan jag sitta tillsammans med mamma & pappa när dom äter. Jättekul, för då ser man ju mycket bättre. Allra roligast blir det om jag får en tidning att bläddra i - men om dom tar tillbaka den sen, då blir jag sur! Dom försöker få mig att bläddra i nån tråkig tygbok, men det är ju inte alls lika kul! 

Sen så har jag börjat "klättra" upp för mammas & pappas magar... När dom försöker ha mig i famnen (dom verkar tro att jag är en bebis...) så spjärnar jag mot deras magar och klättrar uppåt. Jättekul är det!

Nu ska jag berätta nåt som jag är lite stolt över... Jag har sovit i min säng flera nätter i rad nu! Har somnat när jag blivit vaggad, och fått sånger sjungna för mig. Fast det har till och med hänt att jag har somnat av mig själv några gånger.. Det ni!

Men i dag har det varit lite synd om mig, jag är nämligen täppt i näsan och har lite feber. Så jag har fått såna dära äckliga droppar i näsan, blä! Men nu kan jag andas lite bättre i alla fall. Fast jag sov så oroligt i min säng, så nu får jag sova brevid mamma & pappa... Mysigt!

 

28:e augusti

Nu händer det grejjer minsann! I går var vi på storträff med alla andra februaribebisar. Ida kom och satte sig precis framför mig, och då satte mamma ner mig mittemot. Så säger hon till Ida's mamma att jag inte kan sitta själv. Vad är det för dumheter?? Såklart jag kan sitta själv. Mamma blev inte så lite förvånad när hon släppte taget om mig och jag satt upprätt i flera minuter.. Det ni! Såklart visade jag pappa och mormor & morfar lite senare på kvällen vad jag lärt mig.

I morse så låg jag och krälade riktigt mycket på golvet, jag fattar hur man ska göra med benen då man ska krypa, men det där med armarna är lite värre...

I morse visade jag även att jag numera kan vända mig tillbaka från mage till rygg. Gjorde det flera gånger på raken. Så nu rullar jag hejvilt, dax för mamma & pappa att se upp.

I matväg så har jag fått kliva in på lite riktig mat, i stället för bara grönsaker & frukt. Har smakat på kolja & nötkött. Åt av båda sakerna med god aptit.

 

30:e augusti

I dag har jag lärt mig ett nytt läte, nämligen "pa-pa-pa-pa", och i bland säger jag "ga-ga-ga-ga". Inte illa va?! Jag insåg oxå idag hur himla kul det är att sitta och prutta med munnen, så spottet sprutar. Jättekul....

 

4:e oktober

Jag har hunnit fylla sju månader! Jag sitter numera nästan helst själv, mamma brukar bara lägga en kudde bakom huvudet utifall att, för ibland rasar jag....

Jag har börjat på babysång, så där är jag en gång i veckan tillsammans med Thyra & mina februarikompisar. Jättekul tycker både mamma & jag att det är! Nåt annat kul jag varit på är babybio, vi såg Bridget Jones dagbok. Jag var inte så jätteintresserad av filmen, det var bara spännande i början. I stället lekte jag med mina kompisar. Men det var kul det oxå!

Mamma & pappa är jätteglada, för jag sover nästan hela nätterna nu! Dom tycker det är skönt att slippa gå upp mitt i natten och fixa välling till mig!

Något som dom inte gillar riktigt lika mycket, det är att byta blöja på mig... Jag vägrar nämligen att ligga stilla på skötbordet. Alla saker dom försöker locka med är tråååkiga. Det enda som jag brukar gå på, det är när jag får tandborsten att gnaga på....

 

29:e oktober

Snart blir jag åtta månader, mamma säger att det är ruskigt vad tiden går! Jag kryper inte på riktigt ännu, men jag tar mig fram hopp-kravlandes, så krypningen är nog inte så långt borta. Nu får mamma & pappa akta sig!

Jag snackar en massa hela tiden, mycket mamma och pappa, fast jag vet nog inte riktigt vad det betyder ännu.... Jag brukar även ligga och gurgla, och så spelar jag ofta på läppen. Det låter ju så kul!

En av mina favoritsysslor är att klappa händerna, det gör jag nästan jämt. Förutom när jag vinkar förståss... det gör jag oxå ofta!

För övrigt kan jag tala om att livet leker, vi har det så mysigt mamma, pappa & jag! Dom säger hela tiden att dom älskar mig jättemycket, och så ska dom pussas och kramas en massa hela tiden. Fast då brukar jag suga mig fast i deras öron... älskar nämligen öron.... *skrattar*

19:e nov.

Jag kryper ännu inte riktigt på riktigt, men jag är så nära krypning man kan komma! Mamma tror inte att jag kommer att krypa på riktigt, utan fortsätta mig använda mig av den stilen jag har nu - för den funkar utmärkt! 

Däremot så har jag börjat ställa mig upp i sängen. Till en början på knä, men efter en vecka kunde jag även ställa mig upp på riktigt. I går när jag badade med pappa så ville jag bara stå och hålla mig i kanten hela tiden, kul!

Mamma trodde att hon var smart, hon ställde en kartong framför datorn och alla dess sladdar så att jag inte skulle komma åt den... Men hon tror nog att jag inte fattar nånting, det är ju bara att flytta undan den så kommer jag fram. Det lärde jag mig illa kvickt... Sen så trodde mamma att jag skulle låta antennsladden ligga i fred på golvet om hon tejpade fast den, men det fattade jag oxå rätt snabbt. Det var ju bara att ta i lite så fick jag loss den! Ha ha.. Jag kan om jag vill!

I dag kom förresten min sjunde tand fram.. Jobbigt! Nu har jag fått fem tänder inom loppet av fem veckor.. Fast det är ju ganska bra, för nu kan jag bitas ordentligt! Bet mamma i underläppen häromdagen så att hon började gråta.. Kanske inte så schysst men vadå, vad ska jag med tänderna till annars då?! Tugga maten kanske?! Jag har börjat få sån där mat som man måste tugga. Den är väl rätt okej, speciellt makaronigryta! Den är mumsig....

16:e dec.

Nu pekar jag för jämnan och säger TITTA! Inte så där lite lugnt och försiktigt som småbarn brukar göra, utan jag betonar det verkligen så att folk ska fatta att dom måste titta på det jag pekar på... *ler*

I fredags, den 14:e december, var det dax för min åttonde tand att bryta igenom. Tror det var då, det var i alla fall den dan mamma upptäckte det.

Jag reser mig numera upp obehindrat överallt, står mot sängen, mot soffan, mot bokhyllan, TV'n, spisen och allt som tänkas kan. Brukar oxå ta ett par steg längs med möblerna. Det går bra för det mesta, men visst trillar jag en hel del. Mamma säger att det gråts rätt friskt om dagarna numera, men vaddå jag blir ju rädd faktiskt... Rädd blev mamma oxå, då hon kom ut i hallen och hittade mig ståendes mot vagnen enbart hållandes i reflexen... Såg inte alls stadigt ut.. Fast det gick bra!

Nu när jag har lärt mig att gå (med stöd förstås) så vill jag öva så mycket som möjligt... Det är ju så kul! Hoppas verkligen att jag får en lära-gå-vagn i julklapp *skrattar*

I dag när vi var hemma hos mormor & morfar så testade mamma att släppa mig, och gissa om hon blev förvånad när jag stod själv mitt på golvet utan stöd i ett par sekunder! Fast sen blev jag rädd och trillade, var jättenära att mamma inte hann fånga mig, så efter det vågade jag inte testa mera...

3:e januari 2002

 

Nu har jag varit med om min första jul, min första nyårsafton och så har jag hunnit fylla 10 månader. Oj oj vad tiden går...

Strax innan jul så började jag att krypa. Den 21:a december för att vara exakt, fast i början ålade jag ändå mest, men nu så kryper jag mer och mer. Det är bara när jag ha riktigt bråttom som jag ålar...

Nu har jag oxå lärt mig att sätta mig ner från ståendes. Så nu reser jag mig, och ställer jag mig upp hejvilt. Går längs med möbler och går med min lära-gå-vagn som jag fick i julklapp.

Mamma vill oxå att jag berättar om ett par söta saker.. Häromdagen satte mamma mig i sängen, och såklart ställde jag mig snabbt upp. Kom på att jag faktiskt nådde dörren ut till vardagsrummet, så jag kunde öppna den och kika på pappa som satt där ute. Jag såg hur nöjd ut som helst sa mamma! Lite senare kom jag även på att jag kunde tända och släcka taklampan med hjälp av knappen som sitter på väggen. Helhäftigt! 

En annan kul sak jag brukar göra är att gå till stereon och knäppa på lite knappar. har jag tur så kommer det musik och jag börjar dansa! Jag älskar musik!!

Nåt annat som jag har börjat uppskatta är att sitta i fred och pilla med mina saker.. Häromkvällen satt jag hur länge som helst och plockade med en kortlek och pratade med korten. Jättekul tyckte både mamma, pappa och jag!

29:e januari 2002

Vet ni vad jag gjorde i går?? Jo, jag tog ett litet, litet steg mellan mamma och pappa!!! Fast sen trillade jag och slog läppen så att jag började blöda och det var inte riktigt lika kul... Men idag vågade jag mig på att ta ett litet, litet steg till. Duktigt va?!

Annars så är det roligaste som finns just nu att bli jagad av mamma och pappa. Då skrattar jag som bara den! En annan kul sak är att leka titt ut bakom duschdraperiet. Det kan jag hålla på med hur länge som helst.

13:e februari 2002

I går slog jag till och började gåträna på riktigt! Gick ett par steg mellan Veronica och mamma till att börja med, sen tränade jag hela kvällen. Till slut var jag så trött, så trött så jag orkade knappt visa pappa när han kom hem...

Hoppas att jag kommer att kunna gå på riktigt lagom till min ettårsdag.. Vore skoj!

9:e mars 2002

Nu har jag fyllt ett år och livet blir bara härligare och härligare! Jag går inte helt fullt ännu, men är verkligen på god väg. Nu går jag långa bitar själv, dock lite vingligt ännu - men jag går!

Jag pratar som alltid för fullt, det är ett ständigt kvitter här hemma säger mamma. Ord som jag säger är TITTA, MAMMA och BOVVE (hund). 

24:e mars 2002

Nu säger mamma att jag är en liten busunge... *ler* Jag har lyckats klättra upp i soffan, och det är ju störtskoj. Då kommer man ju åt blomkrukorna... Smakade på lite jord i dag, men pappa tvingade mig att spotta ut. Taskmört! Andra busiga saker jag gör är att gå till pappas sida av sängen och dra ut lådan. Sen kastar jag ut alla grejjor på golvet. Jätteskoj! Brukade göra det på en låda mamma hade en massa papper i förut och det var ännu roligare, men nu ligger det bara kläder i den lådan. Misstänker att mamma har bytt plats på sakerna...

I går hos mormor och morfar kom jag på nåt skoj. Jag stoppade in mina fingrar i videon och fastnade. Det gjorde lite ont, så dom hjälpte mig att ta ut fingrarna igen. Sen testade jag att göra samma sak igen, fast jag stoppade inte in fingrarna helt. Gjorde det mest på skoj för att se hur dom reagerade. Men till slut så kom dom inte och hjälpte mig för dom förstod att jag bara lurades.. 

Jag har överraskat mamma och pappa med att börja härma ankan. Så nu säger jag Kvack, kvack så fort jag ser en anka. Min näsa vet jag oxå var den sitter, den pekar jag ut med en gång när nån frågar mig.

Hur är det med gåendet då? Varför ha så bråttom?? Jag går när jag känner för det, fast krypa går ju snabbare... Dessutom så kan jag inte resa mig upp rätt upp och ner, så det är lite bökigare då.

Min tionde tand har kommit nu, det är jobbigt och bökigt. Sover dåligt på nätterna gör jag. Det gör ju ont för tusan....

Förresten har jag oxå varit och fått min tredje spruta. Det gjorde inte ont alls, mamma var mer rädd än vad jag var. Fegis! Jag fick dessutom välja ut mitt allra första bokmärke. Det blev ett med Tiger på!

Hunnit med och varit magsjuk har jag oxå. Usch, det var inget vidare. Jag bara kräktes och var trött... Sov en hel dag nästan och mamma och pappa tyckte så synd om mig.

22:a maj 2002

Nu är jag 14 och en halv månad och mamma och pappa säger att det är full fart på mig hela tiden. Jag springer och klättrar och far runt som ett litet jihu.... Ställer mig upp och går i både soffan och sängen. Livsfarligt...

Fast emellanåt kan jag sitta still i långa stunder och bläddra i mina böcker. Mina böcker är det bästa jag har just nu, älskar att bläddra i dom. Teletubbies boken, Molly böckerna och djurböckerna är mina favoriter.

Jag älskar att vara ute, och brukar gå och påminna mamma om att vi ska gå ut. Då hämtar jag mina skor eller går och pekar på min jacka. Väl ute vill jag helst rymma in på dagiset och gunga. Att gunga är hur kul som helst, tur att mormor & morfar köpt en gunga till baksidan. När jag är hos dom kan jag gunga hur länge som helst... Kul tycker jag, jobbigt tycker den som gungar mig.. I alla fall efter ett tag.... *ler* 

I matväg gillar jag det mesta - bara jag får äta det själv! Tomat och räkor är jag inte speciellt förtjust i, men det är nog det enda jag riktigt ratar. Min nya favorit är haricot verts....

17:e juni 2002

Dags för mamma att skriva lite nytt om mig!
Nu har det regnat ett par dagar och häromdagen så fick jag testa mitt nya regnställ. Det var hur skoj som helst att kunna gå runt och plaska i vattenpölarna. Blev vansinnig när mamma tyckte det var nog och satte in mig i bilen. Jag ville plaska mera....

I dag har jag kommit på att man kan klättra upp och ställa sig på bordet! Störtkul... Fast mamma bara kommer och lyfter ner mig. Hon är väl rädd att jag ska ramla...

Ramlar gör jag en hel del ändå, i går ramlade jag när jag försökte ställa mig i stolen, idag ramlade jag ner när jag klättrade i soffan. Mamma och pappa tycker att jag är rätt vild nu... och helt orädd!

För tillfället har jag tre nya tänder på G, hörntänderna. Snart har jag sexton tänder, det är inte klokt vad tänder jag har....

Nåt annat jag har är prickar.. det är troligtvis vattkoppor på G. Mina kompisar har haft det, så jag slipper väl inte undan. Hoppas det blir lindrigt!

3:e juli 2002

Mathilda har blivit sexton månader gammal!
Hon springer runt och klättrar på möblerna och testar precis allt just nu... Många fall blir det om det dagarna...

Hon är fortfarande lika strålande glad & charmig, nästan aldrig sur och grinig. Förutom när hon är trött men inte vill sova...

Hon älskar musik och dansar mycket!

Det finns inte mycket i matväg som hon ratar, hon äter det mesta. Fast burkmat är inget vidare längre. Favoriter är makaroner, köttbullar, korv, majs, ärtor och ost.

Glass gillar hon - i alla fall att hålla i pinnen och slicka lite då och då... Det mesta smälter bort, men försöker man att hjälpa henne blir hon vansinnig.

Hon har inte så värst mycket leksaker som hon leker med, utan det mesta kastas bara fram och tillbaka. En sak hon gillar är leksaken med knappar som ger i från sig olika sånger eller djurläten när man trycker på den. Knappar över huvud taget är väldigt intressant. Hissknappar, knappar vid övergångsställen och dataknappen för att inte tala om alla knappar på stereon och videon... Vet precis hur man ska göra för att trycka ut videobandet eller cd-skivorna..  Busunge! Buset lyser i ögonen på henne..

Böcker gillar hon! Favoriterna är Muu säger kon, Teletubbies böckerna, Tweennies boken och Boken med 100 olika djur. I djurboken slår hon ofta upp guldfisken. Undrar om det är för att mormor & morfar har en massa guldfiskar?

Att titta på teve är oxå kul. Tweennies är ju stora favoriten, men nu har även Teletubbies kommit tillbaka. Hon har inte sett det på länge, men nu har hon börjat komma med videobandet och så blir hon kanonarg om hon inte får se det. Annat hon tittar på är Mora Träsk, Molly,  Nalle har ett stort blått hus och Anki & Pytte. Hon brukar alltid få titta en stund på förmiddan när jag pysslar lite med annat.

Allra mest gillar hon att vara utomhus; åka rutschkana, gunga och plaska i vattenpölar! Sandlådan är hon inte så intresserad av än så länge. Brukar försöka sitta med henne där, men hon bara springer i väg och busar.

Hon kan peka ut huvudet, ögon, öron, näsa, mun, magen och fötterna. Hon blinkar med ögonen om man frågar om hon kan flörta. Hon kan även härma ugglan, kon, fåren och bilen.

En liten tuttefia har hon blivit. Skulle helst vilja ha nappen jämt... Nu när han kan säga tutte så går hon ofta och frågar efter den. Värst är det om man råkat lägga en napp så att hon får syn på den, då är det kört... Annars så försöker vi begränsa nappanvändandet till då hon är trött, eller då vi åker bil. Förmodligen är det då hon är uttråkad som hon vill ha nappen.

En annan sak hon tycker om är att klä på sig.... för ett par veckor sen så kom hon gående med min behå runt halsen och en mössa snett på huvet... Bild finns på fotosidan. I går kom hon och ville att jag skulle sätta på henne min nattröja, sen sprang hon lycklig omkring i den. När den hasat ner kom hon tillbaka till mig för att få hjälp att få på den igen.. Tokfia!

Ska se om jag kan sammanställa lite ord hon säger;
MAMMA (fast det är inte bara till mig som hon säger MAMMA, utan även till mormor. Hon kan även peka på foton på sig själv och andra bebisar och säga MAMMA
PAPPA
HEJ
TAA
(tack)
KOMMA
TITTA
GUNGA
SKOR
TUTTE
KACKA
(ankor och andra fåglar)
TII (Tiger i Nalle Puh)
TYA (kompisen Thyra)
TUA (kompisen Tuva)

Säkert säger hon flera ord, men jag är så dålig på att komma ihåg att skriva upp dom....

Nu är det en månad och tio dagar kvar tills dagisinskolningen... Huva! Verkligen blandade känslor... Ser fram emot att börja jobba och jag tror att Mathilda kommer att få det kul på dagis, men ändå.... Vår lilla plutta ska hon verkligen tas om hand av en helt främmande människa... Känns lite läskigt!

7:e juli 2002

Nu har vi varit borta ett par dagar och behovet av att fylla på här ha dykt upp.... Vi har varit i Tällberg och Mathilda har bott på hotell för första gången. I det ingick även första besöken på en fin restaurang. Det gick rätt bra, även om vi var svettiga och så redan efter fem minuter. Mathilda kastade mat och saker omkring sig.. Men hon åt jätteduktigt av pannkakorna hon fick!

På hotellet fanns ett lekrum där Mathilda var ett par gånger tillsammans med några andra äldre barn. De äldre barnen hoppade hage, och Mathilda ville göra likadant. Hon står på golvet säger KOPP och så ställer hon sig på tå och drar upp bröstet... Ser hur kul som helst ut! Nu går hon omkring här hemma och övar hopp hela tiden... :-)

Ett par ord till har vi kommit på;
AJ
KOPP (hopp)
PROSIT (hon säger inte exakt så, men just nu kan vi inte komma på hur hon säger det...)

15:e augusti 2002

Mathilda skolas just nu in på dagis, och det går bra. Läs mer här!

Tänkte bara fylla på med ett par ord till:
KATT
GLASS
STÖVLAR 
TRÖJA
EN
(om man nu kan räkna det som ett ord, men hon säger i alla fall efter om man börjar räkna...)

5:e september 2002

Oj vad det händer grejer nu... Vår lilla tjej har hunnit bli ett och ett halvt år! Hon går nu på dagis varje dag mellan 9-15 och det funkar kanonbra. Hon är fortfarande lessen och gråter när jag lämnar henne, men det går fort över och sen så har hon det bra! Hon har lite jobbigt med avsked på dagis, alltså när andra mammor eller pappor lämnar eller hämtar sina barn. Men i övrigt så strosar hon runt och busar med de andra barnen, äter bra och sover bra... Fattar inte hur det kan komma sig att hon somnar på nolltid på dagis.. Här hemma är det alltid en kamp... 

En otroligt underbar sak är att komma och hämta Mathilda på dagis! Först att se hur hon går runt och strosar eller sitter och pillar med nåt, och sen se hur överlycklig hon blir när man kommer dit, hon kommer springandes och kastar sig runt halsen. HÄRLIGT!

Hon har börjat prata otroligt mycket, kommer inte alls i håg alla ord, men några nya är;
TRYCK (när man slår på teven)
PUTT (puss)

Häromdagen hjälpte hon mig att duka bordet, jag gick iväg en stund och när jag kom in i köket hade hon ställt fram osten på bordet. En annan dag så fick hon tag på nagelklipparen och satte den mot sina tånaglar som hon sett mig göra. Vid tandborstningen häromdagen så fick hon tandborsten, sträckte sig fram efter tandkrämen och duttade med den mot borsten. Satte sen borsten under vattenkranen och började sen att borsta tänderna, och efteråt försökte hon att spotta... Såg hur sött som helst ut!

Ja, hon gör en massa nya grejer varje dag som imponerar på en!!! Det är verkligen härligt att vara mamma - förutom vid nattningen då.... Öronen är sönderklösta efter ett nattningspass.....

21:a november 2002

Vår lilla älsklingsdotter blir snart 21 månader gammal!! Det blir bara häftigare och häftigare för varje dag att vara mamma. Kärleken man känner till sitt barn är helt obeskrivlig. Det går inte med ord att förklara den kärlek man känner... Underbart är det! Skulle vilja skriva om allt kul hon gör nu, och alla ord hon säger men jag inser att det är omöjligt så jag ska skriva ner lite...

* I går till exempel så hjälpte hon mig att duka, hon plockade fram två matlådor, ketchup, senap och en flaska med soltorkade tomater-sås. 

* I dag gick hon runt med ett päron mellan mig och Micke och sa "mamma smaka" och "pappa smaka"

* I dag plockade hon fram ett äpple ur kylskåpet och sa "skala"

* Hon kan slå kullerbytta i sängen

* Hon sitter i knät på mig och tittar på mig och så vill hon att vi ska skratta ihop tills hon tjuter av skratt. Det är kärlek!

* Hon räknar med oss när vi går upp i trappan, i alla fall; en, fyra, sex, åtta, nio, tio, lavla (elva) och tolv.

* Om hon ramlar vill hon att vi ska blåsa, det spelar ingen roll vart hon slagit i, det är på handen man ska blåsa...

* Hon kan härma hur hunden, katten, hästen, ugglan och kossan låter.

* Hon kan peka ut håret, huvudet, ögon, näsa, mun, öron, axlar, mage, knän och tår.

Saker/ord/namn hon säger;
Atta (Akta)
Ann
Sin (Apelsin)
Bada
Sassa
(Bajsa)
Nan (Banan)
Blä
Bil
Oll (Boll)
Ooorta (Borta)
Bulle
Buss
Byxor
Bäla (Bära)
Där
Hamma (Emma)
Bilop (Filip)
Sisk (Fisk)
Pla-pla (Flaska)
Kaccka (Fåglar i alla dess former)
Sikti (Försiktigt)
Glass
Gott
Gunga
Gutta (Gustav)
Guccka (Gurka)
Hej
Hej då
Ooppa (Hoppa)
Hund
Jacka
Gobbe (Jordgubbe)
Kaffe
Kaka
Kallt
Kamma
Katta (Kasta)
Katt
Kissa
Tick tack (Klocka)
Kssa (Kossa)
Kaam (Kram)
Kolla
Komma
Kudde
La la (Teletubbies)
Lapla (Lampa)
Larah
Luck-las (Lucas)
Kutt (Lille Skutt)
Lotta
Mamma
Mmmm (Ja)
Nin (Nej)
Noo noo (Teletubbies)
Oj
Pappa
Pippi
Putt (Puss)
Päron
Namla (Ramla)
Regna
Rita
Sapp (Saft)
Sara
Si (Se)
Sitta
Skala
Skor
Luut (Slut)
Simon (Mimmi)
Smaka
Sova
Stjärna
Stövlar
Säng
Tido (Theodor)
Titta
Tittut
Tom
Tung
Traktor
Tryck
Tröja
Tutte
Tuva
Tya (Thyra)
Tåål (Tvål)
Tätta (Tvätta)
Tänna (Tänderna)
Vagn
Applä (Äpple) 

2:a januari 2003

Mathilda blir idag 22 månader, bara två ynka månader kvar tills 2 års dagen!! Helt otroligt...

Att skriva det hon säger är numera stört omöjligt, för hon snackar precis hela tiden och sätter ihop små meningar. Hur sött som helst! Fast det är en hel del man inte förstår och då blir hon blixterarg!

Tyvärr har den senaste månaden varit fylld av sjukdomar, först en långvarig magsjuka och sen efter två veckor så fick hon ögoninflammation och en förkylning som sen övergick i öroninflammation. Så hon har ätit sin första penicillinkur. Urjobbigt! Fick ge henne den med tvång, inte kul alls! Dessutom skulle det droppas ögondroppar i ögonen. Blä!

På julafton, dagen efter penicillinkuren var avslutad, hade hon nästan 41 graders feber hela dagen. Suck! Så hon var inte alltför pigg tyvärr... På juldan började hon med att kräkas men det blev inget mera sen, skönt det. Nu har febern hoppat lite upp och ner, men i skrivande stund har hon varit feberfri i ett par dar så jag hoppas det fortsätter så. Blev ett långt dagisuppehåll nu, över tre veckor. På tisdag är det dax igen, tror att hon längtar... Drygt att gå hemma med mamma.

Hennes favoritsysselsättning just nu är att spela på sin orgel och dansa till. Sötisen! När vi är hemma hos mormor & morfar så ska vi dansa ringdans, alla ska vara med, runt vardagsrummet och in i köket... Hon skrattar så att hon kiknar! En annan favorit är "plappla fiss", alltså att plaska hos fiskarna.

Hon är för go vår lilla tjej, jag älskar henne så extremt mycket så det finns inga ord som räcker till för att beskriva hur jag känner när jag tänker på henne. 
Mamma älskar dig så mycket lilla gumman!

22:a juni 2003

Himmel.... nu var det länge sen jag skrev något här!! Mathilda har blivit så mycket som två år och tre och en halv månad gammal! Vad ska man skriva om henne nu? Det finns så otrligt mycket...

Hon är en riktig babbelmoster och pratar enormt bra! Munnen går i ett och hon snappar upp ALLT som sägs, och säger genast efter. Hon pratar riktigt långa meningar. Sjunger gör hon oxå hela tiden, och hon är otroligt duktig på att snappa upp sångtexter!!! Undrar vad det ska bli av henne???

Färger är hon en hejare på, att räkna är hon en hejare på och även namn är hon en hejare på. Utvecklingen just nu går i en hejdundrade fart! Man hinner inte med för fem öre...

Att åka till dagis älskar hon, hon stormtrivs verkligen på dagis! Micke & jag var iväg på första föräldrarsamtalet för ett par veckor sen och fick bara höra en massa fina saker om vår lilla tjej! Oj, oj, oj vad stolta vi var när vi åkte från dagiset... 

Jag skulle kunna skriva precis hur mycket som helst om henne här, men nu ger jag mig för den här gången!

14 april 2005

Mathilda är nu fyra år och sedan en vecka tillbaka är hon även storasyster. En mycket stolt sådan som gärna pussar på sin lilla bror... Gullunge! Hon kallar hon mest för bebisen, eller lillebror i bland. Hon säger nästan aldrig namnet på honom.

Hon är en fantastisk liten fyraåring som snackar precis hela tiden om allt möjligt. Livlig fantasi har hon dessutom. Kul!

För ett tag sen var hon i väg på fyraårskontroll på BVC. Den klarade hon i stort sett galant. Det första Mathilda sa till bvc-sköterskan var "Min mamma fyller år i dag..." Skruttan!

Det var en hel massa saker som skulle kollas;
* Vikt & längd - 16,85 kg och 104 lång.
Fast jag vet inte om jag litar på längden... 108 var hon då vi mätte henne häromdagen på Löwenströmska... Jag tyckte det såg ut som om hon inte stod helt rakt nu... Hon har inte gått upp nånting alls på ett år i vikt, men det var helt okej ändå...

* Hon fick hoppa på ett ben, men det sa hon att hon inte kunde, men efter lite lirkande så visade hon upp det. Sen fick hon gå balansgång.

 * Sen fick hon rita, hon envisades först med att hålla pennan med båda händerna, och sen med vänster. Det blev en liten halvdan gubbe ändå med vänster hand. Sen när hon bytte hand så vägrade hon rita en gubbe, då skulle hon rita en spindel i stället :)
Hon är inte speciellt intresserad av att rita. Hon kan rita huvudfotingar, men gör det sällan. Det blir mest en massa kluddande. Hon har nog ärvt sin mors icke befintliga konstnärstalanger :)

* Sen fick hon titta på lite bilder och säga vad det var hon såg, hon fick säga färgerna och räkna till fem... Just dom sakerna tyckte hon nog var störtlöjliga, hon var hur kaxig som helst....
Färgerna har hon kunnat hur länge som helst, och att räkna till fem är en baggis. Hon kan räkna till 119 på svenska, och till 15 på engelska...

* Till slut var det dax att kolla hörseln och synen. Vid hörselkollen skulle hon ha på sig hörlurar, och varje gång det pep skulle hon sätta i en kloss i en bräda. Men hon vägrade att ha på sig hörlurarna... Det gick bara inte. Hon bestämde sig för att inte ha dem på sig, och det gick inte att få henne att ändra sig... Så nåt hörseltest blev det inte :) Vi får återkomma och göra det sen....

Syntestet gick bra då hon skulle kolla med både ögonen, men när det var ett i taget så bestämde hon sig för att vägra då med... Efter en massa lirkande så fick vi henne att göra det som var tänkt.

Hon var helt enkelt en mycket bestämd dam, och for runt och plockade med annat (hämtade vatten x antal gånger till exempel....) då hon inte ville göra som hon skulle.

Jag tycker kanske att det var lite många moment att göra på en gång, i alla fall så där på eftermiddagen efter dagis då hon är lite trött...

Syster Tina konstaterade rätt snabbt att talet är det inga problem med, hon pratar i stort sett helt rent och pladdrade på oavbrutet....

Mathilda trivs alldeles utmärkt på dagis, även om hon då och då säger att hon är sjuk på morgonen och vill stanna hemma...

På måndagar har dom "Mulle", för tillfället är dom Skogsknoppar. Då har man med sig matsäck och går ut i skogen. Jättespännande! Det är väldigt viktigt att hon får med sig rätt saker i matsäcken på måndag morgon. Det ska vara Oboy, två mackbitar, lite äppelbitar och några russin... Då är matsäcken komplett!

På onsdagar har dom innedag. Då brukar dom antingen ha gymnastik eller så pysslar/målar dom. Gymnastik är det roligaste. Då är det också väldigt viktigt att hon får med sig rätt tröja... Hon fick två t-shirts av morfar från Singapore som hon genast utnämnde till sina gymnastiktröjor. Så nån av dessa ska hon alltid ha på onsdagar :)

Hennes bästisar på dagis är Anton, Johanna och Emma. Anton är hennes kärlek och dom ska gifta sig!

Mathildas favoritlek här hemma är att åka på äventyr. Då ska man packa sängen full med grejer och så åker man iväg och under tiden sitter hon och fantiserar en massa och berättar massa saker.

12 nov 2005

Mathilda är för det mesta väldigt mysig, rolig och kul att ha att göra med - men emellanåt är hon till salu.... billigt! Jag har läst i Trotsboken och konstaterat att hon är en typisk fyraåring, så det känns ju tryggt i alla fall!

Hon är ruggigt envis och blir skogstokig om hon inte får sin vilja igenom. Det är mycket hot nu, t ex; "Får jag inte den saken, så kommer jag att flytta hemifrån" eller "Får jag inte göra det så kommer jag att dö"

Det är mycket matprotester, hon vill inte ens smaka på maten för det är äckligt eller hon är mätt. En timme senare gråter hon av hunger...

På senare tid har hon blivit väldigt högljudd. Antar att det har med lillebror att göra... Hur som helst så är det väldigt jobbigt och frustrerande att behöva gå och tysta ner henne hela tiden. Mina öron pallar inte riktigt...

Mathilda är väldigt tjejig just nu, älskar allt som är rosa, glittrigt och romantiskt.

Sen Melker föddes så har Mathilda blivit väldigt framåt. Blygheten är helt bortblåst. Hon pratar med allt och alla. Hon vill gärna vara i lekrum och leka när man är på t ex Ikea. Det är inga som helst problem för henne att gå in och leka där med nya barn. Skoj!

Mathilda har blivit jätteduktig på att somna i egen säng. Vid kör med belöningar, och det har funkat urbra! Hon får ett klistermärke att klistra på en orm varje kväll hon somnar själv. Vi läser saga och pussar gonatt och går ut. Vissa kvällar får vi gå in till henne ett antal gånger - men hon somnar till slut själv i alla fall. Ett stort framsteg för oss!

För övrigt ska hon gifta sig med Anton nu igen (det var Simon ett tag), och dom ska få tusen barn. I dag kom hon plötsligt på att dom kommer att behöva tusen sängar då...

8:e augusti 2006

Mathilda är nu fem och ett halvt år. Hon har haft en skön hemmasommar med massor av lek med grannbarnen. Dom är fyra tjejer i åldrarna 3,5 - 5,5 år som leker tillsammans dagarna i ända. Dom har jättekul tillsammans - för det mesta... Det är en hel del tjafs emellanåt oxå...

Nästa vecka börja dagis igen, och nu är Mathilda äldst! Det är inte klokt... hon hörde ju nyss till småbarnen :)

Hon är lika tjejig och princessig fortfarande.

Just nu somnar hon till sago-cd's. Sune är favoriten just nu.

 

Till toppen av sidan

© Sandra Åström

http://www.familjenastrom.se