MELKERS FRAMSTEG
- och utveckling

Senaste anteckningen hittar du här!
Uppdaterad 20:e mars

14:e april

Navelstupmen ramlade av. Lite skillnad mot Mathilda, hennes satt kvar i en månad...

16:e maj

Melker är så otroligt enkel att ha att göra med. Han är i stort sett alltid nöjd, och gråter ytterst sällan. Det är bara om man är för långsam med maten som han kan ilskna till.

Han har från första stunden stortrivts med att ligga på skötbordet, han ligger länge och studerar ankorna på skötbädden eller figurerna i mobilen som hänger över.

Han trivs även bra i sängen då han får ligga och titta på Nalle Puh-mobilen, på sin lekmatta och i babysittern. Mathilda kunde vi sällan lägga i från oss några längre stunder, men med Melker är det helt annorlunda på det viset.

Däremot gillar han inte att somna... Kan vara ruggigt svårsövd på kvällarna, men då han väl somnat så sover han bra.

Han är fantastiskt stark! Har inte alls haft honom liggandes på mage mycket (annat än då han legat på våra bröst), men han lyfter redan huvudet riktigt mycket. I dag låg han på mage och lyfte på huvudet stadigt i säkert två minuter. Vad som är ännu mer otroligt är att han skjuter upp sina små knän, och det ser ut som om han är på väg upp i krypställning... När han tar i tillräckligt mycket, så lyckads han till och med skjuta sig framåt. Kanske liiite väl tidigt... han ska väl vara bebis ett tag till hoppas jag.

Snackar gör han oxå en hel del, en massa gurglanden blandat med underbara leenden...

Jisses vad mycket som hänt på fem veckor! Otroligt!

8:e juni

Två månader har han hunnit bli vår lilla prins. Han är fortfarande lika lätt att ha att göra med, även om han är lite svårsövd...

Han har vänt sig från mage till rygg ett par gånger, och när han ligger på mage så spjärnar han emot med fötterna och skjuter sig framåt...

Han älskar att stå i våra knän, det är nog det bästa som finns! Då dregglar han dessutom allra mest, vår lilla "Dreggel-Bosse".

Han har många namn vår lilla prins, "Dreggel-Bosse", "Krångel-Jocke", "Bök-Otto" är några av dem...

Han ler och snackar för fullt, och skrattet är nära nu! Det kommer skrattljud i bland, men det riktiga skrattet har han inte kommit med ännu...

29:e juli

Snart fyra månader!

Nu snurrar Melker hejvilt fram och tillbaka och kravlar sig framåt. Det dröjer nog inte länge tills han kryper.... Fyra och en halv månad har jag tippat på. Vi får väl se?!

Misstänker även att första tanden är nära... Han dregglar och gnager som sjutton på händerna.

Han har börjat sitta i matstolen kortare stunder, och vi har även börjat med smakisar. Mild Havregröt får han. Mycket märkligt att få in gröt i munnen, men han gapar ändå glatt!

Han skrattar och är väldigt kittlig och hur gosig som helst, vår lilla gosprins!

Melker avgudar sin syster och det är så fantastiskt underbart att se dem tillsammans. KÄRLEK!

7:e sept

Fem månader i dag!

I går bröt den första tanden igenom, den högra framtanden i nederkäken blev det. Tanden intill är på god väg. Melker har haft det lite jobbigt i samband med tandsprickningen, så det har varit lite stök med sömnen senaste dagarna.

Melker är en otroligt aktiv liten kille. Han är sällan stilla... När han ligger på golvet så snurrar han fram och tillbaka hejvilt. Han står på alla fyra sen en tid tillbaka, men han kan inte riktigt få till det med krypningen. Han har tagit ett kryptag, men det var nog inte med flit... Han får till det med benen, men hur man gör med armarna är lite svårare att förstå. Numera har han även börjat ställa sig upp på fötterna, så han står med rumpan i vädret - sen trillar han pladask på lilla nosen. Att sitta ner i knät hos någon och mysa funkar inte så långa stunder, det ska vara liv och rörelse... Helst vill han stå upp i knät och hoppa. Hoppgungan är en favorit!

För det mesta sover han rätt bra. Han vaknar oftast rätt tidigt, runt 04-05. I bland räcker det med amning, eller så får han en flaska mat. Somnar sedan om och sover till 07-08 då jag och Mathilda går upp. När vi äter frukost sitter han med vi bordet och äter lite gröt. Just nu är det Hipps Risgröt med persika & banan som gäller. Efter det får han en flaska mat till.

Runt 09-09:30 somnar han och sover då 1-2 timmar. Han somnar oftast i vagnen, eller så somnar han i famnen. Är Mathilda på dagis så måste jag antingen väcka honom för att ge mat innan vi går, eller om han ligger i vagnen och inte har sovit så länge så går jag helt enkelt hemifrån och hoppas på att han klarar sig utan mat. Den här tidpunkten på dagen är så himla jobbig.. Jag hatar att behöva väcka honom när han sover. Jag önskar så att Mathilda hade fått gå på dagis till 13-14 nån gång i stället för till 11:45. Men men, det är inte mycket att göra.... Nu vill ju Mathilda inte gå så ofta på dagis, och inte mig emot... Fast jag tycker ju förstås att det är bra om hon går för sin egen skull, för att få leka och träffa sina kompisar...

Hur som helst, om Mathilda är hemma så får Melker sova färdigt och vaknar då runt 12:00. Dessa dagar somnar han oftast senare, för han vill ju leka med syrran... Han får då lite mat och en flaska tillägg. Leker sen med syrran och mamma. Han avgudar Mathilda och det är så underbart att se!

På eftermiddagen sover han ett pass till, när och hur länge varierar rätt kraftigt. Allt från 30 min till 2,5 timmar. Han äter en flaska tillägg vid 16-tiden och. Har han sovit bra på dagen håller han sig vaken fram till 19-20, men oftast sover han en liten stund på eftermiddagen/kvällskvisten och då blir ofta kvällarna senare. På kvällarna är han numera väldigt mammig... och rätt svårt att komma till ro. Sista tiden har jag haft han i Babybjörnen för att få honom att somna. När han väl somnat går det bra att lägga ner honom i sin säng och så sover han vidare där. I bland på natten när Mathilda kommit in till oss, och vi ligger i sängen alla tre - utom Melker, så får jag så dåligt samvete... Vill hämta honom till oss..

På matfronten går det sakta framåt. Han äter lite gröt varje morgon. Absolut inga större mängder, gör bara på drygt en matsked vatten och en matsked pulver. I matväg har han ätit potatis (äckligt), majspuré (sådär), majs & potatispuré (ganska gott), morot & potatispuré (väldigt gott) och päronpuré (väldigt gott det med). Han har även fått smaka på äpple och nektarin när vi ätit det, och då blir han alldeles galen.

För övrigt så är han en go' och glad kille för jämnan!

12:e sept

Nu har även tand nummer två tittat fram, den kom fram i fredags (9/9).

Glömde skriva några saker vid förra uppdateringen, så det kommer här:
- Nu är det vansinnigt knöligt och bökigt att byta blöja och sätta på Melker kläder. Han vägrar ligga stilla på skötbordet, och vänder sig hela tiden... Om jag minns rätt så var Mathilda så här bökig i samband med att hon började gå... Men jag kanske minns fel?!

- Melker har nu börjat försöka sätta sig upp från krypställning - kruxet är bara att han inte kan sitta... Så han rasar ihop :) Men snart så....

12:e nov

Melker har nu blivit sju månader. Han har fortfarande bara två tänder som är helt uppe, men har fyra nya på gång. De två yttre framtänderna i övre käken har precis börjat spricka igenom och de två i mitten är på väg... Det är jobbigt för honom... Han besväras av "tandbajs" och det är allt annat än kul :(

Melker är en otroligt rörlig liten kille. Han både sitter stadigt och kryper sen en månad tillbaka ungefär. Det är full fart hela tiden...

I mitten av oktober började han även att ställa sig upp mot allt som går att stå emot. Han går sakta längs med möblerna... I början var han rätt ostadig och ramlade stup i kvarten, men nu är det inte alls många olyckor.

Han har börjat ge sig på trappan. Han har lyckats klättra upp två steg... Skitunge!

Melker ligger långt före Mathildas motoriska utveckling, men däremot ligger han efter i språkutvecklingen. Melker säger inget alls som låter som några ord ännu

Han är glad & go i stort sett jämt! Han älskar att bli kittlad, "surr-butta", göra grimaser och busa med syrran. Dom är så goa tillsammans mina älskade barn :)

Sömnen är väl sorgebarnet typ... Han är inte lätt att få att sova, och han vaknar ofta... Fast det känns som om vi varit med om det en gång innan... så det känns lugnt :)

4:e april

Här har det visst inte blivit så mycket skrivet...

Melker fyller ett år om några dagar och han är världens underbaraste lilla ettåring! Han är så mysig, go, glad, envis, vild & busig. Han är en liten solstråle!

Går gör han sen länge, så han går ordentligt stadigt nu. Reser sig lätt upp själv - förutom då han har skor på sig. Skorna gillar han inget vidare...

Han går runt och pekar och vinkar, säger MAMMA, PAPPA, TITTA, DÄ (där) och AMPA (lampa).

Säger man "Hallå, hallå" till honom så lyfter han handen upp till örat och börjar prata i "telefonen".

Leksaker är inte så kul, han börjar väl iofs bli lite mer intresserad nu. Bollar tycker han om, men roligast är såklart telefoner, fjärrkontroller och andra knappar. Stänga av datorn när syrran spelar är hur kul som helst... Hon blir ju så arg då dessutom... Han vet så väl vad han inte får göra, han blir alldeles prillig och vet inte var han ska ta vägen.

Han älskar att bada, och då helst med syrran, och han älskar att bli jagad.

Klä på sig och byta blöja är något av det värsta som finns. Det låter ungefär som om misshandel pågår varje gång man ska få på honom overallen... Nu längtar vi efter vår så man slipper dessa eländiga vinterkläder!

Sömnen går det väl inget vidare med... inte helt oväntat :) Det börjar bli läge för eget rum....

En annan tråkig sak med vår lille son är att han bits och river i håret. Armarna är ständigt fulla av blåmärken efter hans små vassa tänder.. River i håret gör väl de flesta små barn, men Melker gör det så medvetet. Rycker tag och håller i ett järngrepp och skrattar samtidigt. När man säger åt honom börjar han gråta...

8:e augusti

Melker blev 16 månader igår!
Han är en ljuvlig liten solstråle - full av bus! Han är envis och får han inte som han vill "ramlar" han ner på golvet och skriker...

Att få vara med syrran när hon har kompisar här är väldigt spännande, men tyvärr får han inte vara med så ofta. Då skriker han i högan sky...

Att vara ute och gå gillar han. Han går ofta och hämtar sina skor och vill att man ska ta på honom dom och gå ut.

Han har inga direkta favoritleksaker, det är våra telefoner, fjärrkontroller, kameror och knappar över huvudtaget som är skojigast att leka med.

Böcker är han inte särskilt intresserad av alls. Han har börjat intressera sig lite för en av ordböckerna, och i den pekar han på glassen och smaskar :). I en annan bok tittar han på en tårta och blåser på ljusen.

Han pratar inte särskilt mycket, och det känns som att han är sen med talet - men jag gjorde nyss en jämförelse med Mathilda och hon pratade inte så mycket mer när hon var i samma ålder. För hennes del exploderade talet då hon började på dagis. Kanske blir samma för Melker? Om en vecka börjar han....

Han säger;

MAMMA
PAPPA
TITTA
DÄ (där)
ATT (katt)
AMT (varmt) - samtidigt som han blåser på maten eller på ugnen

Han förstår desto mer. Till exempel så dansar han när man säger att han ska dansa, han hjälper till med att lägga saker på bordet om man ber honom (vid dukningen alltså), om man säger till honom att blinka så börjar han flörta och ber man om en puss så får man (oftast) det.

Han gillar att sjunga Imse Vimse och hänger med i rörelserna rätt okej, och nu har han precis börjat blinka med händerna när man sjunger Blinka lilla stjärna.

Sömnen funkar rätt okej nu! Han somnar i egen säng och sover där hela natten. Dock är han uppe en gång/natt och dricker välling. Han skulle behöva börja dricka kraftigare välling, men hans lilla känsliga mage säger ifrån. Vi kör på en mix av välling för 6 mån och 8 mån. På natten är det bara pappa som duger... Försöker mamma lyfta upp honom ur sängen så kastar han sig bakåt så att mamma inte når...

1:a januari

Nu var det länge sen igen... Melker har hunnit bli 20 månader, snart 21.

Han är fortfarande hur härlig som helst - och hur jobbig som helst! Han är som en virvelvind som far fram och drar med sig allting som finns i hans väg...  Han är krävande helt enkelt! Får han inte som han vill så skriker han....

Han är jätterolig och har börjat prata en hel del och gör miner och charmar sin omgivning...

Han älskar att gosa med syrran - och han älskar även att retas med henne. Vet exakt hur han ska få henne arg, och då blir det tjafs som ibland slutar med att han bits. Inte alls kul... I går bet han Mathilda ordentligt i ryggen. Det var nästan så att det gick hål..

Hans stora favorit är Molly och numera plockar han gärna fram böckerna och vill läsa.

Han älskar verktyg.. Banka, banka säger han och går runt och slår med hammaren..  Morfar som varit här och byggt och fixat en del är hans stora idol!

20:e mars

Tvåårsdagen närmar sig för Melker! På påskafton firas han tvåårsdag i år... Lite komiskt då han var beräknad till långfredagen för två år sedan, men kom först två veckor senare..

Just nu är det en fantastiskt envis och viljestark kille vi har att göra med! Han är go och glad - men envis som sjutton och har ett jädrans temperament!

I går hade Mathilda en kompis här, och hon blev alldeles förskräckt. Melker var helt galen då vi åt mat, kastade saker omkring sig och då jag lyfte ut honom i vardagsrummet kom han in i köket igen och kastade ett gosedjur rakt över bordet så den hamnade i en kastrull...

På kvällen sen var han helt underbart härlig och gosig, lekte och busade med Mathilda så att man blev alldeles tårögd. Nåt som han börjat med är att gömma sig.. han ställer sig bakom draperiet och står där alldeles tyst tills vi kommer och kikar efter honom och då tokskrattar han. Gulle!

Han börjar prata mer och mer, och har nu börjat sätta ihop ord. Enkla saker som "Hej mamma" och "Hej då mamma" och såna saker. Han härmar det mesta man säger...

I övrigt gillar han bilar, traktorer, sparka boll, titta på film (Bilar, Shrek, Madagaskar och Superhjältarna är favvisar just nu). Han är en utekille och älskar att vara ute! Det blir ofta gråt och skrik när vi kommer hem från dagis och han vill vara ute och Mathilda vill gå in... Bökigt! Ser fram emot att sätta upp staket så att han kan vara ute lite själv medan man plockar in och sånt....

Till toppen av sidan

© Sandra Åström

www.familjenastrom.se