Mathilda är en go och glad tjej på 3,5 år som pratar en hel del... Mycket av det hon säger och gör är så väldigt kul, så jag har bestämt mig för att försöka komma ihåg att skriva ner lite av det hon säger...

Försommar 2004
Mathilda, Mormor och Morfar var på Lunda ridskola. Vi stod på stallbacken och tittade på barn som hade ridlektion.
Mathilda: "Jag vill också rida."
Mormor: "Du är nog lite för liten ännu. När du blir lite större kan du också få rida."
Vi stod och tittade en stund till på barnen när Mathilda plötsligt vänder sig om mot stallet och säger: "Nä, nu går jag och hämtar en häst."

 

Början av september 2004
Jag satt vid datorn, och Mathilda kom och ställde sig brevid mig. Så tittade hon på min mage och sa;
"Långt därinne i den stora, stora magen liger en liten, liten bebis."
Mathilda kikar in genom naveln och konstaterar "Nej, det är låst"


Mitten av september 2004
Några dagar innan vi åkte till Cypern så hade dom som vanligt haft morgonsamling på dagis. Dom hade pratat om vilka som var där, och vilka som inte var där. Mathilda hade suttit och funderat en stund och hade sen sagt: "När jag är på Cypern, då kommer ju ingen att sitta på min plats."
Klok fundering!


Början av oktober 2004 - intervju med Mathilda;
Vad heter du?
* Mathilda

Hur många år är du?
* Tre

Vilken är din bästa mat?
* Spaghetti med köttfärssås

Vilken är din bästa film?
* Tweenies (något oväntat svar, hon har inte kollat på Tweenies på jättelänge, trodde hon skulle svarat Rasten eller Lilo & Stitch eller något annat hon brukar kolla på Disney Channel)

Vilken är din bästa sång?
* Nicke & Nilla (även det ett oväntat svar, hade trott att hon skulle svara Lena Ph-sången. Lena Philipsson skivan snurrar ständigt i bilen, Mathilda älskar den och sjunger med i alla låtar)

Vad tycker du bäst om att leka?
* Kalas (om det råder ingen tvekan, det är verkligen favoritleken. En får ligga i hennes säng och fylla år medan dom andra slår in låtsapaket som dom sedan ger till den som fyller år)

Vad heter din bästa kompis?
* Anton (tidigare samma dag var det Emma som var bästisen)


Oktober 2004
En dag när jag hämtade Mathilda på dagis så kom hennes fröken Ann efter oss. Hon hade skrivit ner en sak som Mathilda sagt under dagen, som Ann nu ville berätta för mig. Mathilda hade sagt:
"Min mamma säger att det finns mucklor på dagis. Tänk om det fanns fler mucklor som pruttade, hur skulle det se ut?"
Hon hade sagt det med sån inlevelse så Ann hade svårt att hålla sig för skratt.


Oktober 2004
Mathilda och mormor ska lägga pussel på Tweenies hemsida. Så säger Mathilda;
"Mormor, vi lägger dom svåra puzzlen för det är lättare förstår du."


November 2004
Det var knytte-utflykt på dagis och alla barn har med sig picnic. Mathilda tar upp sin dricka och säger till fröken: "Idag har jag inte kossa-Oboy - idag har jag spill-Oboy". Fröken blev lite fundersam och förstod inte vad hon menade först, men sen gick det upp ett ljus... På förra utflykten hade Mathilda med sig en Muu choklad (med en kossa på tetran), och denna gång hade hon med sig en Oboy (med chokladstänk "spill" på tetran)....


November 2004
Är det dax för kiss & bajs-åldern nu?
Hämtade Mathilda på dagis, och när vi gick så sa hon till sina kompisar "Nu ska jag och min mamma gå hem och leka med Barbie" så gick vi nån meter och så vänder sig Mathilda om och säger "Hej då bajskorvar!" följt av "Visst är dom bajskorvar mamma?"

Ja....vad säger man?


November 2004

Morfar och Mathilda kollade på klockan. Dom konstaterade att klockan var mycket och morfar sa att det var dags för klockan att gå och sova.
Då sa Mathilda: "Nääää den kan ju inte gå och sova för den har ju inga ögon!"
Så klokt sagt!


Januari 2005

Ett par dagar efter att vi har kastat ut julgranen sitter vi i bilen när Mathilda plötsligt säger: "Nästa jul kan vi ju köpa en ny julgran som jag kan hjälpa till att klä, och så kan jag hjälpa pappa att sätta upp stjärnan. Sen kan jultomten komma med julklapparna"

Micke säger då: "Nästa jul är ju bebisen med oxå, tänk om bebisen kommer att få mer julklappar än dig?!"

Mathilda funderar nån minut och svarar sen: "Det är en värdslig sak"  


Januari 2005

Vi har lite vänner hemma på middag, och har precis satt oss vid middagsbordet. Mathilda spelar lite Allan, och säger först "Blä, vilken äcklig mat". Jag säger till Mathilda att så säger man ju inte, pappa har ju lagat jättegod mat.

Mathilda fortsätter då med "Vad är det för blandning du kokat ihop egentligen?". Då fullkomligt brast jag ut i gapskratt... Den lilla skitungen!

Micke hade förövrigt lagat jättegod Flygande Jakob....


Mars 2005

Mathilda har hux flux börjat prata med Lidingö-dialekt och uttalar sina I'n och Y'n väldigt speciellt.... Knasmajan!


Mars 2005

Häromdagen berättade Mathilda för mig att hon och Anton ska gifta sig. Jag frågade om dom skulle gifta sig i kyrkan, men fick till svar: "Nej, på dagis".
Jag frågade vad dom skulle ha för kläder, och Mathilda berättade att dom skulle ha finkläder och att hon skulle vara prinsessa. Vad Anton skulle vara visste hon inte för han ville inte klä ut sig då det var maskerad på dagis.


Mars 2005

En morgon för ett par veckor sen hade Mathilda och jag en väldigt trevlig morgondialog;

Mathilda: Åhh, vad jag älskar dig
Jag: Åh, jag älskar dig oxå gumman
Mathilda: Åhh, vad du gör mig lycklig
Jag: Du gör mig lycklig oxå
Mathilda: Älsklingsmamman

Vilken härlig dialog va?! Glädjetårarna rann....


Mars 2005

Mathilda och hennes dagisgrupp gick till biblioteket en dag. På vägen hem hade Mathilda gått och hållt Gustav i handen. Gustav hade varit less på att gå och gått och klagat på att det var jobbigt att gå samtidigt som han hade ryckt Mathilda i armen. Mathilda hade sagt åt honom att sluta rycka henne i armen, men trots att hon sa till flera gånger så hade han fortsatt.

Fröken sa då till Mathilda att hon kunde byta sida, och gå brevid Linus i stället. Så när Mathilda hade släppt Gustavs hand och gått till Linus hade hon muttrat lite för sig själv: "Nä, jag ska gifta mig med Linus i stället"

Det är tydligen mycket bröllopssnack på dagis nu :)

 

© Sandra Åström
www.familjenastrom.se